Застрахователната компания Lloyd's of London вчера обяви, че застрахователните полици, свързани със започващото утре Световно първенство по футбол, са на стойност над 9 млрд. долара и покриват различни видове имущество и непредвидени обстоятелства.

От Lloyd's твърдят, че по-голяма част от застраховките покриват най-големите звезди, които ще вземат участие в турнира. Те са застраховани срещу контузии като покритието достига 73 млн. долара на човек, докато застраховката на марката на отделните футболисти достига около 14.58 млн. долара.

Стойността на стадионите и тренировъчните бази в ЮАР е оценена на 4.7 млрд. долара от Lloyd's.

Нарастващото рекламно участие във футбола от страна на компании и медии е довело до един процъфтяващ застрахователен пазар около Световното първенство, в това число и вероятността от закъснения и отмяна на срещи.

"Състезания, оферти, награди, спонсорство, права за предаване на мачове; невъзможно е да се знае колко неща от този род има около първенството, но всички въвлечени в подобен род финансови отношения имат нужда от застрахователно покритие, казват от Lloyd's.

"Когато всичко това се вземе под внимание, заедно с всички телевизии по света, които ще излъчват мачовете, застрахователната оценка е около 4.4 млрд. долара."

Както всички нови домакини на Световното първенство по футбол ЮАР похарчи доста пари за построяването на пет нови стадиона и за обновяването на съществуващите си стадиони, за да посрещне турнира. От Lloyd's оценяват стойността на това имущество на 4.7 млрд. долара.