Записаните застрахователни премии в световен мащаб са нараснали с 2.7% през 2010 г., според последното изследване на презастрахователния гигант Swiss Re. Това е реалното изменение, т. е. след отчитане на инфлационния ефект.

Застрахователната индустрия се е върнала към растеж, се казва в документа. Обемът на премиите се е увеличил в три четвърти от обхванатите от изследването общо 78 пазара, които генерират 98% от световния премиен приход.

Растежът в нововъзникващите пазари се е ускорил. Платежоспособността и капиталовата адекватност в застраховането бележат стабилно подобрение, въпреки продължаващият негативен ефект на ниските лихвени проценти върху доходността от инвестиции.

Глобалният ръст на премиите е 3.2% в животозастраховането и 2.1% в общото застраховане, след отчитане на инфлацията. Сред развитите пазари единствено във Великобритания се наблюдава спад и в двата сектора, съответно -3.3% за животозастраховането, -1.2% в общото застраховане и -2.7% общо. Обединеното кралство е страната с най-голямо проникване на застраховането - 12.4% и е на трето място по обем на записаните премии след САЩ и Япония.

В нито един от развиващите се пазари не е отчетен едновременен спад и в общото, и в животозастраховането, въпреки, че четири от тях имат спад от общите премии (1.1% в Африка, 0.7% в Мексико, 0.6% в Русия и 0.4% в Централна и Източна Европа).

3.2% ръст в животозастраховането

Премиите в световното животозастраховане са се увеличили с 3.2% до 2.52 трилиона щатски долара през 2010 година. Ръстът е 1.8% общо за развитите пазари и 13.1% за нововъзникващите.

Процентът на увеличение е двуцифрен за нови пазари като Русия (33.9%), Китай (25.6%) и Югоизточна Азия (17.5%), като трябва да се има предвид, че в Русия обемите са изключително ниски - 1 млрд. долара за 2010 г., при 143 млрд. в Китай например. Двуцифрен ръст от 10% се наблюдава и в един от развитите пазари - Хонг Конг.

Спад има единствено в Африка, САЩ и Великобритания, но с по-малки темпове, в сравнение с 2009 г.

Животозастраховането се е върнало към тенденция на дългосрочен растеж, според един от авторите на изследването - Даниел Стайб. В някои европейски страни растежът е изключително стабилен благодарение на силния ръст в продажбите на продукти с еднократна премия, смята той.

2.1% увеличение в общото застраховане

Премиите от общо застраховане в света през 2010 г. са достигнали 1.819 трилиона долара след увеличение от 2.1%. Развитите пазари бележат ръст от 1%, а новите - от 8.4%.

Сериозното оживление в новите и индустриализиращи се азиатски страни силно увеличи търсенето на застрахователно покритие, се казва в доклада. В Китай премиите са с 27.5% по-високи, а в останалите страни от Югоизточна Азия - с 27.5%.

В Централна и Източна Европа се наблюдава спад от 2.1%.

Влошаване на динамиката има в САЩ и големите европейски пазари, главно заради автомобилното застраховане. За втора поредна година премийния приход не покрива напълно плащанията по претенции и други разходи в осемте най-големи пазара. "Средния Комбиниран коефициент на тези водещи пазари се влоши до 103%, при 101% за 2009 г. Предвид последните катастрофични събития е ясно, че глобалните резултати ще се влошат още повече през 2011 г. Това показва, че цените са неадекватни", заявява Стайб.

Прогноза: Остър фокус върху растежа през 2011 г.

Въпреки продължаващата несигурност, икономическото възстановяване би трябвало да укрепи и продължи ръста на премийния приход в двата сектора на световното застраховане през 2011 г., смятат от Swiss Re. Все пак, инвестиционните приходи ще останат ниски, при положение, че в най-добрия случай при лихвите ще слаб ръст.

"По отношение на развитите пазари, ръстът в животозастраховането се очаква да достигне положителни стойности в САЩ, докато в Западна Европа може леко да се забави, тъй като повишаването на лихвените проценти ще направи по-малко атрактивни животозастрахователните полици с гарантиран лихвен процент", казва Стайб. В дългосрочен план обаче, фактът, че застаряващите общества там се нуждаят от все повече провизии за старини, ще продължи да влияе позитивно на животозастраховането. Тази тенденция ще се засили, когато започне корекция на нивата на премиите в посока нагоре.

Делът на развиващите се пазари в световното застраховане ще продължи стабилно да се увеличава през следващите десет години, тръгвайки от днешните 14%. Очаква се Китай да стане вторият по големина застрахователен пазар до края на десетилетието, при положение, че през 2010 г. е бил на шесто място.

Основните рискове по отношение на прогнозата са свързани със задълбочаване на кризата с държавните задължения в еврозоната и опасността от значителен недостиг на петрол в резултат на обществените вълнения в някои от големите страни - производителки.