Най-голямата швейцарска застрахователна компания - Swiss Re обяви, че е била одобрена от китайските регулаторни органи за стартиране на собствена компания за здравно застраховане в най-бързоразвиващата се основна световна икономика.

Звеното в Пекин - Prestige Health Consulting Service Co, ще се занимава със здравно консултиране на трети страни, включително на болници, застрахователи и др., съобщиха още от швейцарската компания.

Новото звено се очаква да стартира дейността си по-късно през настоящата година.

Китай е похарчил над един трилион юана (144 млрд. долара) за здравни грижи през изминалата година, като 52% от тази сума е била платена директно от домакинствата в страната. Това е един доста добре развиващ се сектор, коментираха от Swiss Re.

Здравно осигурителните фондове са покрили по-малко от 6% от гореспоменатата сума, с което потенциалният пазар възлиза на около 70 млрд. долара.

Секторът на здравното осигуряване в страната е регистрирал премии в размер на близо 6 млрд. долара през изминалата година.

Малко по-рано на този сегмент стъпи немската група DKV, посредством джойнт-венчър с китайската Insurance Company of China (PICC). Групата DKV притежава дял от 19% в сдружението.

От британската застрахователна група - BUPA също са заявили своя интерес за навлизане на пазара в страната през втората половина на настоящата година.