Втората най-голяма презастрахователна компания в света Swiss Re обяви, че ще прехвърли свои щатски договор за животозастраховане на Уорън Бъфет срещу 1.3 млрд. швейцарски франка (1.27 млрд. долара), което ще й позволи да реинвестира капитала по по-печеливши начини, информира Reuters.

Съгласно сделката компанията на Бъфет Berkshire Hathaway ще получава премийните приходи по договора, докато в същото време ще поеме отговорността да изплати до 1.5 млрд. долара потенциални искове, според Swiss Re.

Трансферът също така ще освободи около 300 млн. швейцарски франка капиталови резерви на Swiss Re.

Berkshire инжектира 3 млрд. швейцарски франка в Swiss Re в разгара на световната финансова криза, след като швейцарският й конкурент отписа активи, чиято стойност беше два пъти по-голяма.

Според анализаторите сделката потвърждава стратегията на Swiss Re да изгради отново капитала си и да се концентрира върху дейности с висока норма на печалба, докато в същото време отбелязват, че швейцарската компания е увеличила експозицията си към Бъфет.

От Swiss Re обявиха, че бизнесът, който прехвърлят на Berkshire Hathaway, вече не покрива инвестиционния праг на компанията и че прехвърлянето му е щяло да увеличи оперативната печалба на животозастрахователното подразделение с 40 млн. швейцарски франка в първите девет месеца на 2009 г.

Прехвърлянето на контракта също така ще намали финансовата експозиция на швейцарската компания към смъртоносни пандемии като свинския грип с около 10%.

Сделката е в сила от 1 октомври 2009 г. и ще бъде отчетена от Swiss Re през първото тримесечие на 2010 г.

Swiss Re обяви през ноември, че ще изчака преди да изплати скъпия конвертируем заем, отпуснат от Бъфет, след като компанията подсили капитала си и отчете по-добра от очакваната печалба за третото тримесечие.