Вторият най-голям презастраховател в света Swiss Re обяви, че ще изплати по-рано скъпо конвертируемия си заем към милиардера Уорън Бъфет, информира Reuters.

Швейцарската компания отчете по-голяма печалба от очакваната за третото тримесечие на фона по-малко изплатени искове.

От Swiss Re съобщават, че няма да плащат наказателна такса за това, че ще изтеглят датата на изплащане от началото на 2011 г., но ще трябва да платят дължимата лихва по заема в пълен размер. Това ще доведе до отчисления в размер на 1 млрд. долара в резултатите на компанията за четвъртото тримесечие.

Печалбата на Swiss Re почти се удвоява до 618 млн. долара за третото тримесечие, след като маржът на печалба от презастрахователните й полици Имущество и Злополука бележи значителен ръст.

Swiss Re получи заем в размер на 3 млрд. швейцарски франка (3.1 млрд. долара) от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway през февруари 2009 г., след като рисковите й активи поставиха под заплаха капиталовата й база.

Компанията също така ще трябва да плати допълнителни 20% от сумата, или 600 млн. франка, в период, първоначално определен на между две и три години, след инвестицията на милиардера.

От Swiss Re съобщават, че след изплащането на заема компанията ще разполага с достатъчно капитал над нивото, което й е нужно, за да си върне кредитния рейтинг 'AA', загубен по време на кредитната криза.

В момента рейтинга на компанията от Standard & Poor's е 'A+' с положителна перспектива.

Акциите на Swiss Re са поевтинели с 4% от началото на годината, докато тези на най-големия й конкурент Munich Re бележат 4% ръст в цената.