През последните три години регистрираните кражби на автомобили са намалели наполовина за сметка на застрахователните и лизинговите измами. Това обяви в сутрешния блок на БНТ началникът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" към СДВР - главен инспектор Димитър Машов.

Една от най-модерните схеми на измами е, когато собственик на автомобил на лизинг плаща няколко вноски, спира да ги внася и лизинговата компания започва да го притиска. Той се принуждава да продаде автомобила, след което отива в полицията и обявява колата за открадната. Той си получава застрахователната премия от автомобила - това, което е платил до момента, лизинговата компания си получава от застрахователната компания стойността на автомобила и реално всички губещи са застрахователните компании.

От половин година създаденото специализирано звено в полицията срещу измами с МПС-та е регистрирало 20 подобни случая. По всичките са образувани досъдебни производства, но срещу собствениците на коли, а не срещу лизинговите компании.

Машов разказа и за последния хит сред крадците на коли: „Това е тирбушон - едно устройство, което наистина наподобява тирбушон. С него се вади ключалката на автомобила. В момента на изваждането й те отварят вратата, монтират устройство, което предава данните на ключа, предава ги на компютър и от там автомобилът се запалва.

Устройството струва към 10 000 лв. за нови автомобили и към 1 500 лева за стари“, допълни Машов.

Ключари разказаха и за още едно чудо на техниката, което използват крадците.

„Използват един такъв вид устройства, при които се пъха фобиди букса, взема се празен ключ и от тук има OF и колата пали! Не трябва да имаш опит, за да си крадец, нито пък трябва да си бил ключар“, обясни Машов.

Най-рискови за кражби на коли са крайните квартали на София. Особено 6-ти микрорайон на "Люлин", входовете на столицата откъм "Младост" и "Дружба".

„ Има много групи, които идват от провинцията за една вечер. Набелязват два-три автомобила, тръгват си към своите градове. Те са от Перник, Враца, миналата година неутрализирахме една група от Пазарджик“, обясни началникът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" .

В бандите преобладават млади момчета, които крадат основно германски автомобили. Само по време на големите студове през февруари те са откраднали 30 коли, чиито собственици са забравили да си вземат ключовете, докато изтичват да купят кафе или вестник.