Някои застрахователни компании могат да нарекат свой дом едни от най-забележителните шедьоври на архитектурата. Невероятно футуристични, класически или супер екологични, тези сгради са истински произведения на изкуството.

Ето и десетте най-впечатляващи главни управления на застрахователни компании, според селекцията на Property Casualty 360.

Willis Tower, Чикаго

Емблематичния за Чикаго черен небостъргач в традиционен стил приютява централата на Willis Group Holdings. Първоначално сградата се е казвала Sears Tower, но застрахователят, който държи под наем част от нея е получил и правата върху името през 2009 г.

110-етажната Willis Tower всъщност беше най-високата сграда в света от 1974 г. до 1998 г., когато първенството й бе отнето от кулите Petronas в Куала Лумпур, Малайзия.

Понастоящем небостъргачът в Чикаго е седмото по височина архитектурно творение в света след Burj Khalifa, Tokyo Sky Tree, Abraj Al Bait Towers, Canton Tower, CN Tower и телевизионната кула в Останкино.

State Farm, Блумингтън, Илинойс

Дизайнът на корпоративната централа на State Farm е образец за чист модернизъм. 12-етажната сграда е построена през 1972 г., заедно с две свързани към нея четириетажни сгради. По-късно през 1987 г. към комплекса са добавени още две четириетажни постройки.

Aon Center, Чикаго

При завършването си през 1974 г., Aon Centerбил най-високата сграда в Чикаго, с което печели прозвището “Big Stan”.

За конструкцията на третият по височина небостъргач в САЩ са използвани стоманени ферми с V-образна форма. Това е същият метод, по който са били направени и кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, с което може да се обясни и сходния външен вид на двата строежа в традиционен стил.

До 1999 г. името на кулата е било Standard Oil Building, когато е преименувана на Aon Center.

Lloyd’s, Лондон

В рязък контраст със статуса си на най-стария застраховател, Lloyd’s притежава една от най-футуристичните централи в списъка.

Сградата е проектирана от Ричард Роджърс и е завършена през 1986 г., но и днес изглежда като конструкция от бъдещето извисяваща се над намиращия се до нея древен римски площад.

Състои се от три основни и три обслужващи кули, обграждащи централно правоъгълно пространство. По-високите етажи са остъклени и се достигат до първите по рода си във Великобритания външни стъклени асансьора.

Travelers, Сейнт Пол

Със специфичния си пирамидален покрив, седалището на Travelers е най-високата сграда в търговската част на столицата на Минесота – Сейнт Пол. Украсената с червения чадър от логото на застрахователя сграда се извисява на 17 етажа и съдържа 525 000 квадратни метра.

AXA,Париж

Световното управление на AXA в Париш е наистина красива сграда с контрастиращ дизайн. Съчетанието от неокласическата фасада редом със стъклени панели я прави едновременно елегантна и поразително модернистична.

Zurich, Милано

Централата на Zurich в Милано е високотехнологична, пост-модерна сграда, проектирана от архитекта Алесандро Скандура. При завършването си през 2009 г., уникалната конструкция привлякла голямо внимание не само с иновативната си фасада, а и с интересно декорирания си интериор.

Willis Building, Лондон

Втора сграда за Willis в класацията и втора за Лондон. Нещо повече, тази сграда се намира точно срещу седалището на Lloyd’s във финансовия център на града.

Стъпаловидният дизайн, по проект на Норман Фостър има за цел да наподобява раковина. Това е четвъртата най-висока сграда в Лондон, след CityPoint, 30 St Mary Axe Tower и Tower 42.

30 St Mary Axe Tower, Лондон

Офисът на Swiss Re се намира в отличения с множество награди небостъргач, който префасонира силуета на Лондон и се превърна в една от най-известните офис сгради в света.

Тази забележителност, известна още като „корнишона“ също е проектирана от Норман Фостър и е открита на 25 май 2004 г.

Сградата е първият екологично устойчив Лондон висока сграда, с отделни прозорци, които се отворят за да позволят на естествена вентилация за допълване на механични системи за голяма част от годината.

Liberty Mutual, Бостън

Списъкът завършва с поглед към бъдещето. Построената през 1936 г. класическата сграда на Liberty Mutual Insurance в Бостън ще получи модернистично допълнение в рамките на следващите пет години. Връзката между двете сгради ще представлява прозрачен стъклен мост.