Два апартамента са избухнали при взрив на трафопост в стара жилищна сграда в центъра на Бургас. Млад мъж е получил повърхностни наранявания, без опасност за живота. Обитателите на сградата са успели да я напуснат преди експлозията, съобщава БНР.

При експлозията напълно е разрушен първият етаж на жилищна сграда на ул. "Хан Крум", зад старата поща на Бургас. В двата апартамента на първия етаж са живели младо и възрастно семейство. Те са напуснали минути преди взрива в сградата. Хвърчащи отломки обаче са ранили мъжа.

„В 12 без нещо подадохме сигнал. Дойдоха кола на EVN, уж направиха нещо и си тръгнаха и ние си легнахме по стаите. В един момент моята майка ме събужда и ми казва, че нещо много лошо мирише. Аз хуквам към всекидневната и поглеждам, че излиза гъст дим. Обаждам се на 112 и им казвам да пращат пожарните, защото тук става нещо изключително сериозно. След 1 минута стана адски взрив“, разказа жена, живееща в пострадалата сграда.

Комисия от община Бургас ще направи оглед на жилищната сграда, която пострада при взрив на трафопост, заяви кметът на града Димитър Николов.

Според Димитър Николов първото обаждане към И Ви Ен, че в района няма ток е било в 1.11 часа, малко по-късно служител на дружеството е сменил предпазителя на трафопоста. Кметът смята, че отговорност за станалото трябва да се потърси именно от EVN.

Взривът в Бургас е "изключително необичаен инцидент", каза ръководителят на отдел комуникации в EVN Петър Костадинов. Трафопостът е бил подменян съвсем наскоро, а служителите на електроразпределителното дружество, които са сменили предпазител в сградата малко преди взрива не са открили "индикации за нещо необичайно", каза Костадинов в предаването "Преди всички".

Той увери, че EVN прави редовни профилактики на инсталациите в жилищните сгради. Вече се работи за възстановяване на електроподаването в засегнатия район и от дружеството се надяват да отстранят всички проблеми до края на деня.