При леки катастрофи, когато няма разногласия с шофьорите, не е нужно да се чака Пътна полиция. Наредбата влезе в сила от петък. Откакто тя действа обаче, шофьорите не са се възползвали от облекчението поради факта, че не са се снабдили с констативни протоколи, които могат да си вземат от своите застрахователи или да се разпечатат от интернет, но само с цветен принтер.

Според главен инспектор Стойчо Константинов, нач. сектор Пътна полиция - ГДОП, шофьорите може да се възползват от констативния протокол, когато има незначителни материални щети и когато има съгласие по отношение на обстоятелствата, довели до ПТП.

При съмнение за употреба на алкохол обаче инспектор Константинов призова задължително да се информира Пътна полиция, за да се вземе отношение. Също така, когато няма съгласие по отношение на настъпване на произшествието, когато в ПТП има участник от въоръжените сили, когато е затруднено движението, също се информира Пътна полиция.

При настъпване на катастрофа е задължително обаждането в полицията, за да регристрира произшествието и да се избегнат евентуални измами с протоколите.

По мнението на някои шофьори тази наредба не е добре измислена, защото по-силният ще наложи волята над по-слабия, други пък казват, че това е по-правилно, тъй като пести време на хората, трети смятат, че така ще се облекчи трафикът.

Когато двамата шофьори не постигнат споразумение и повикат Пътна полиция, виновният шофьор ще получи акт, с който ще му се отнемат 10 контролни точки и ше плати 200 лв. глоба.

Източник: БНТ