Застрахователната компания УНИКА се нарежда на четвърто място по пазарен дял сред застрахователите в страната, стана ясно на проведената днес пресконференция на компанията по повод откриването на новата централа в столицата.

УНИКА Живот е вторият най-голям животозастраховател в страната, според данните за показателите на компанията за първото тримесечие на годината


Общите показатели на УНИКА за първите три месеца януари-април бележат ръст от 24% на годишна база. В сферата на общото застраховане продажбите на компанията възлизат на 27 млн. лева, или повишение от 19.6% на годишна база.

Пазарният дял от общото застраховане в страната на компанията се е покачил с 7.4%, посочи още изнесената статистика.

"В края на 2007 година си поставихме три основни цели до края на 2008 година - да станем номер три в общото застраховане, номер едно в животозастраховането и да открием новата си централа.

От равносметката, която правим днес, става ясно, че едната цел - откриването на новата централа е вече факт. Финансовите показатели от своя страна бележат тенденция към нарастване на нашите позиции. Отчитам този факт, като добър знак за постигане на другите ни две цели" коментира г-н Паул Мориц, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ЗК "УНИКА" АД.

Нека да припомним, че за 2007 година Уника се нареди на седмо място по пазарен дял в общото застраховане и на трета позиция сред животозастрахователните компании. Брутният приход за двете дружества се покачи с 44% на годишна база през изтеклата година и в края на миналата година възлезе на 118 млн. лева.

С тези показатели компанията се отличи като едно от най-бързо развиващите се застрахователни дружества в страната ни.

Финансовите показатели на УНИКА България за изминалата година наредиха компанията на второ място сред страните от групата на УНИКА в Централна и Източна Европа.

Тя има представителства във всички водещи западноевропейски страни като Германия, Италия, Франция и др., като през последните години бурно развива и бизнеса си в развиващите се страни от ЦИЕ. Освен в България компанията е представена още в Румъния, Хърватия, Полша, Чехия, Унгария, Албания и др.

Тя е с обща стойност на активите от над 23 млрд. евро, като има около 5.7 млн. клиенти на "стария континент".

Новата централа на компанията е с 5 000 кв. м. разгърната площ, като в нея ще работят 150 човека. Компанията разполага вече с близо 100 представителства в страната, като за нея работят около 450 човека, в сравнение с едва 250 заети през 2006 година.

От компанията изразиха очаквания, че животозастраховането може да достигне дял от 50% от застрахователната и дейност след около три години, когато се очаква да догони по размер този на общото застраховане.