Комисията за финансов надзор (КФН) ще уведоми компетентния орган на Румъния, че ЗК "Уника живот" АД възнамерява да извършва дейност по застраховане на територията на Румъния при условията на свобода на предоставяне на услуги.

Това е осмата застрахователна компания от България, която атакува европейския пазар

Видовете застраховки, които дружеството ще предлага, са "Живот и рента", "Женитба и детска застраховка", "Застраховка Живот, свързана с инвестиционен фонд", "Постоянна здравна застраховка", "Допълнителна застраховка" и застраховка "Злополука".

За първото тримесечие на тази година животозастрахователното дружество отбеляза най-сериозно свиване на приходите със спад от 31.63%. За първите 3 месеца на годината приходите на компанията са 8 842 млн. лв., а година по-рано са били 12 932 млн. лв. Дружеството е на трето място по пазарен дял.

Припомняме, че досега намерение да работят на европейските пазари са заявили седем компании: "Интерамерикан България" (в Белгия, Холандия и Гърция), "Армеец" (в 18 държави: Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Дания, Великобритания, Гърция, Португалия, Испания, Австрия, Финландия, Швеция, Кипър, Полша, Унгария, Чехия и Румъния), "Булстрад" (Румъния и Гърция), "Ей Ай Джи България" (Румъния и Гърция), "ДЗИ" и "ДЗИ - Общо застраховане" (Румъния) и "Евроинс" ( в 8 страни: Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Франция и Белгия).

Източник: insurance.bg