UNIQA отчита стабилен ръст през първото полугодие

522
UNIQA отчита стабилен ръст през първото полугодие

За първите шест месеца на годината UNIQA Group отчита увеличение на консолидираните премии от 10.4%, до 3 млрд. евро.

Групата регистрира значителен ръст в Източна и Югоизточна Европа, където премиите са нараснали с 60%, до 603 млрд. евро, за първата половина на годината. UNIQA отчита и увеличение на пазарния дял в повечето държави в региона.

Компанията обяснява добрите резултати с успеха на животозастраховането и банковите продажби. Само на Източна и Югоизточна Европа се падат 20.1% от всички премии за първата половина на 2008 г.

В Западна Европа премиите намаляват незначително с 0.3%, до 509 млн евро. Общият международен дял на бизнеса е 37% за периода, в сравнение с 32.6% преди година.

Въпреки значителната конкуренция, UNIQA успя да увеличи и размера на премиите в Австрия с 3.2%, до 1.8 млрд евро.

Най-голям ръст има в сектора на животозастраховането - 16.9%, до 1.2 млрд евро. Следват имуществено застраховане и злополука (7.5%, до 1.04 млрд. евро) и здравно застраховане (с 3.3%, до 476 млн. евро).

Въпреки успешните резултати в основната дейност, печалбата преди данъци намалява с 18.5%, до 110 млн. евро (спрямо 135 млн. евро за същия период през 2007 г.) поради по-ниска печалба от капиталови инвестиции. Нетната печалба възлиза на 109 млн. евро, което е с 3.5% под резултата за първите шест месеца на 2007 г. (113 млн. евро).

Придобиването на 100% от румънския застраховател UNITA ще бъде финализирано през есента, когато се очаква одобрението на регулаторните органи. Делът в румънската ASTRA се запазва на 27%.

UNIQA очаква печалбата от основната дейност за цялата 2008 г да бъде в размер между 230 и 250 млн. евро при условия на стабилизиране на капиталовия пазар.

Прогнозата за 2010 г. остава непроменена – компанията очаква печалбата да възлезе на около 430 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...