Застрахователната компания UNIQA планира да стартира ново звено, специализирано единствено в животозастраховането, в Румъния, посочиха данни, оповестени от мениджмънта.

За целта са подадени документи за одобрение в комисията, регулираща застрахователния бизнес в страната. От UNIQA изразиха надежда новото им звено да стартира дейност до средата на следващата година.

Към момента в сектора на животозастраховането оперират 19 компании в Румъния. Основните играчи в сферата включват имена като ING, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Asiban, Allianz-Tiriac, Asirom, Aviva, Grawe Romania, Generali и Omniasig Asigurari de Viata.

Животозастраховането в страната бележи ускорен ръст, в сравнение с този на общото застраховане. На фона на ръста от 25.3% в общото застраховане, този на животозастраховането е бил 26.7% за първите девет месеца на годината.

Влошават се като цяло и перспективите за общото застраховане, което през следващата година се очаква да отбележи ръст от до 10%.

Въпреки че на румънския пазар са добре представени почти всички водещи застрахователни компании, около 60% от печалбата в сектора е концентрирана в ръцете на четирите най-големи - Allianz-Tiriac, Omniasig, ING Viata и AIG Lifе.

Нека да припомним, че UNIQA Insurance plc. е втората най-голяма животозастрахователна компания у нас.