Австрийската застрахователната компания UNIQA Group отчита 5 млрд. евро консолидирани премийни приходи за финансовата 2009 г. което представлява ръст от 1.2% на годишна база, показват данни на компанията.

Ако бъдат отчетени измененията на валутните курсове в Централна и Източна Европа и в Югоизточна Европа, това означава ръст от над 4.5%.

За разлика от общата тенденция на пазара UNIQA също така отчита силен ръст на премийните приходи от 2.8% в Австрия и 9.1% в Западна Европа.

При изключително трудните пазарни условия в Източна и Югоизточна Европа UNIQA успява да отчете растеж през 2009 г., като премийните й приходи в региона се увеличават със 7.4% на база на местните валути (-7.3% на база на еврото).

UNIQA успява да увеличи премийните си приходи в Източна и Югоизточна Европа, с изключение на животозастраховането, въпреки факта, че регионът беше силно засегнат от последствията от финансовата и икономическа криза.

При застраховките Имущество и Злополука UNIQA генерира 19.1% ръст в премийните приходи до 729 млн. евро на базата на местните валути (+3.9% на база на еврото.

Премийните приходи от животозастраховане падат с 12.5% в региона до 335 млн. евро (-26.1% на база на еврото). Общо компаниите от UNIQA Group in в Източна и Югоизточна Европа генерират 1.079 млрд. евро премийни приходи, ако бъдат отчетени измененията във валутните курсове. Това съответства на 7.4% ръст (-7.3% на база на еврото).