Австрийската застрахователна компания UNIQA Group отчита 39.5 млн. евро печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г., показват предварителните неодитирани данни на компанията.

Това е най-добрият тримесечен финансов резултат за UNIQA за последната година и половина.

За финансовата 2009 г. предварителните данни показват печалба в размер на 81.5 млн. евро (2008: 90 млн. евро).

Консолидираните премийни приходи на UNIQA Group нарастват с 1.2% до 5.004 млрд. евро съгласно международните счетоводни стандарти. Ако бъдат отчетени и колебанията във валутните курсове, премийните приходи нарастват с над 4.5%.

Премийните приходи на компанията в Австрия се увеличават с 2.8% до 3.131 млрд. евро. Компаниите от UNIQA Group отчитат най-голям ръст в премийните приходи от животозастраховане в Австрия - 6%, следвани от застраховките Имущество и Злополука (+3.9%), и здравно осигуряване (+3.4%).

UNIQA Group е генерирала премийни приходи в размер на 1.079 млрд. евро (+7.4% с отчетени колебания във валутните курсове/-7.3% на база на еврото) в Източна и Югоизточна Европа. Премийните приходи от застраховки Имущество и Злополука нарастват с 19.1%, докато премийните приходи от здравно застраховане се удвояват. Премийните приходи на компаниите на UNIQA от животозастраховане падат с 12.5%.

В Западна Европа UNIQA успява да увеличи премийните си приходи с 9.1% до 794 млн. евро. Премийните приходи от животозастраховане се увеличават с 47%, докато при здравното застраховане (-1.1%) и застраховките Имущество и Злополука (-3.5%) бележат лек спад.

Премийните приходи от застраховките Имущество и Злополука, с отчетени колебания във валутните курсове, бележат най-голям ръст за цялата група, нараствайки с 6.9%. Премийните приходи от здравно осигуряване се увеличават с 3.7%, докато тези от животозастраховане бележат ръст от 2.5%.