Успешно приключи увеличението на капитала на австрийската UNIQA Versicherungen AG с обща емисионна стойност в размер на 500 млн. евро.

След изтичането на обявения срок за записване на акции, UNIQA успя да пласира всички 47 619 048 нови акции, предложени за записване срещу емисионната цена от 10.50 евро на акция. Така компанията ще увеличи капитала си от 142 985 217 евро на 190 604 265 евро.

Съществуващите акционери можеха да запишат 10 нови акции срещу всеки 29 от притежаваните от тях права, пише insurance.bg.

Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft и компаниите от нейната Група (RZB-Group) и Austria Versicherungsverein Beteiligungs-Verwaltungs GmbH (Austria Beteiligungs-Verwaltung) като основни акционери в UNIQA подсигуриха пласирането на всички нови акции, като упражниха собствените си права за записване, както и придобитите от тях незаписани права, съобщиха от застрахователната компания.

След увеличението RZB-Group ще притежава 49.23%, Austria Beteiligungs-Verwaltung - 39.39%, а Collegialität Versicherung auf Gegenseitigkeit (Collegialität) - 2.51%. Свободно търгуваните акции ще бъдат 8.44%, а придобити собствени акции представляват 0.43% от капитала. Контролът над UNIQA ще остане непроменен, при положение, че RZB-Group, Austria Beteiligungsverwaltung и Collegialität са обвързани от акционерен договор помежду си и държат заедно 91.13% от акциите с право на глас.

Свежият ресурс ще укрепи на капиталовите позиции и платежоспособността на застрахователя, се казва още в събощението на компанията. Това е и първата предпоставка за растеж, особено в Централна и Източна Европа. Групата УНИКА планира да увеличи значително търговската си мрежа в ЦИE.

Нещо повече - мениджмънтът очаква да се открият възможности за придобивания, тъй като е възможно някои конкуренти да започнат да се оттеглят от Централна и Източна Европа.

В тази насока е и програмата за стратегическо репозициониране на Групата – UNIQA 2.0, както и планираното за 2013 г. повторно първично публично предлагане на акции (Re-IPO).

Днес ще бъдат за търговия на Виенската фондова борса (Prime Market сегмент) издадените сега нови акции, които са с пълно право на дивидент за фискалната 2012 г.

Deutsche Bank AG и Raiffeisen Centrobank AG бяха ангажирани като съвместни глобални координатори и съвместно счетоводно управляващи банки (joint bookrunners).

Увеличение на капитала чрез непарични вноски

Austria Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit Privatstiftung (Austria Privatstiftung) и Collegialität ще внесат своите дялове от UNIQA Personenversicherung AG в регистрираната на фондовата борса холдингова компания UNIQA като непарични вноски и ще получат като компенсация 23 643 635 нови акции с право на глас в UNIQA.

В резултат на тази стъпка акционерният капитал на UNIQA ще се увеличи от 190 604 265 евро на 214 247 900 евро. Personenversicherung AG ще стане дъщерна компания притежавана изцяло от UNIQA, а нейният финансов резултат ще бъде отчетен изцяло в консолидирания финансов резултат на компанията майка в бъдеще (без приспадане на миноритарното участие).

Целта на тази операция е да се създаде добре организирана и пазарно-оптимизирана структура на групата, преди повторно първично публично предлагане (Re-IPO) през септември 2012 г.

След осъществяване на увеличението на капитала чрез непарични вноски, RZB-Group вече ще притежава 43.8%, Austria Beteiligungs-Verwaltung – 35.05%, Austria Privatstiftung – 9.93%, а Collegialität – 3.34%.

Свободно търгуваните акции ще паднат до 7.51% процента, а придобити собствени акции - до 0.38%. RZB-Group, Austria Beteiligungsverwaltung и Collegialität ще държат заедно 92.11% от акциите с право на глас.