Здравната застрахователна компания - UnitedHealth Group, отчете понижение от 73% в печалбата си за изминалото тримесечие.

Нетна печалба за второто тримесечие е намаляла до 337 милиона долара, или 27 цента на акция, от 1.23 милиарда щатски долара, или 89 цента, една година по-рано.

Без да се отчитат еднократните разходи на компанията, печалбата е възлязла на 67 цента на акция, което превиши средните очаквания на анализаторите за 64 цента.

Застрахователната компания е била засегната от загуби на някои от нейните планове за възрастните хора, по-високите разходи за психично-здравни услуги за семействата, забавянето на ръста на икономиката, коментира изпълнителният директор на компанията.

Приходите на компанията през второто тримесечие са нараснали с 6.7% до 20.3 милиарда щатски долара. От UnitedHealth понижиха прогнозата си за печалба по-рано през месеца, като новите й очаквания са за такава от 6.5 млрд. долара, на фона на обявената по-рано печалба от 7.3 млрд. долара.

От началото на годината акциите на застрахователя са отбелязали понижение от значителните 59%, на фона на понижението от 14% на широкият S&P 500.

UnitedHealth обяви плановете си за намаляване на работните си места с 4000 такива, или 5% от работната й сила. Фирмата осигурява покритие за здравето на 30.2 милиона американци.

Компанията бе и първият големи играч от публично търгуваните здравно застрахователни компании, която оповести тримесечните си резултати.