Ураганите с женски имена са три пъти по-смъртоносни отколкото тези с мъжки. Това явление се обяснява с това, че хората имат склонността да ги подценяват, става ясно от изследване в САЩ.

От 70-те години насам центровете по метеорология решиха, за да избегнат обвинения в сексизъм, да кръщават ураганите ту с женски, ту с мъжки имена по предварително определена система. Преди това тропическите бури и урагани бяха само с женски имена по силата на разпространеното убеждение, че настроенията на жените са също толкова непредвидими като бурите.

Според статистиката на ураганите, които са ударили САЩ между 1950 и 2012 г., тези с мъжки имена причиняват средно по 15.15 жертви, а тези с женски - 41.84. "С други думи, ако ураган с името Чарли се прекръсти на Елоиза, той може да е три пъти по-смъртоносен", сочи изследването.

При това учените са изключили от статистиката ураганите Катрина през 2005 г. и Одри през 1957 г. заради извънредно големия брой жертви, които биха изкривили изследването.

Когато се оценява интензивността на една буря, хората имат склонност да я идентифицират с името. Така ураганите с женски имена, особено с нежни имена като Бела или Синди, изглеждат по-леки и по-малко опасни, счита един от авторите на изследването - професор по маркетинг.

Запитани за това кои бури им изглеждат по опасни - "Кристина", "Александра" и "Виктория" или "Кристофър", "Александър" и "Виктор", хората определено са избрали вторите, посочва БГНЕС.

"Това е ужасно важно откритие", казва преподавателката от университета в Станфорд Хейзъл Роуз Маркъс. "То доказва колко силно асоциациите, които правим, ръководят действията ни".

Изследването заключава, че трябва да се измисли нова система за наименуване на ураганите, която да намали влиянието на предразсъдъците и да подобри подготовката на хората.