Увеличиха минималните застрахователни суми при туристически пътувания

1139
Увеличиха минималните застрахователни суми при туристически пътувания

Правителството измени условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора, с цел повишаване и гарантиране ефективната защита на потребителите на организирани туристически пътувания с обща цена, съобщиха от правителствената информационна служба.

С предлаганите промени се разширява скалата на декларирания оборот, спрямо който се определят минималните нива на застрахователни суми.

Едновременно с това се увеличават конкретните изискуеми минимуми за застрахователните суми, като най-ниското ниво при групово туристическо пътуване става 50 000 лв., най-ниското ниво за туроператорите, организиращи туристически пътувания с включени чартърни полети в тях, е 500 000 лв. и най-високото ниво се променя на 1,4 млн. лв.

В сравнение с предишните текстове, новите не предвиждат минимални прагове за застрахователната премия поради съществуващото към момента противоречие с принципите и изискванията на Кодекса за застраховането.

Промените са необходими, тъй като сега действащата Наредба, която е в сила от януари 2003 г., предвижда нива на оборот на туроператора от продажбата на организирани пътувания, с обща цена и чартърска дейност и минимални нива на застрахователните суми от едно събитие или като агрегатна сума от всички застрахователни събития за срока на договора, които не съответстват на актуалните обеми на дейността в туроператорския сектор и не могат да гарантират изцяло удовлетворяването на потребителските претенции при настъпване на застрахователно събитие.

Предвижда се проектът да влезе в сила от момента на обнародването му в „Държавен вестник”, като действащите към датата на влизането му в сила застрахователни договори следва да бъдат анексирани или подновени спрямо новите прагове в двумесечен срок.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Aron
# 0
09:05 | 12 May 2012
This makes everything so completely panliess.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg