Колкото по-малко шофират автомобилистите в Калифорния, толкова по-малко може да плащат за автомобилни застраховки, според нови проектоправила, представени вчера, предава АP.

Новият план ще дава възможност на шофьорите да плащат за автомобилната си застраховка отчасти и въз основа на това по колко мили изминават.

Идеята е да бъде дадена възможност на шофьорите да карат по-малко, като по този начин спестяват гориво и намаляват вредните емисии в атмосферата. По този начин те ще могат да намалят и застрахователните си премии.

Подобни застраховки, обвързани с пропътуваното разстояние, вече се предлагат в 34 щата.
От Brookings Institution изчисляват, че по този начин едно средностатистическо семейство ще спестява по 276 долара на автомобил годишно.

В момента застрахователните премии се изчисляват въз основа на оценки за това колко мили изминават шофьорите за една година. Тези оценки обикновено са неточни и не вдъхновяват шофьорите да карат по-малко.

Новите правила ще бъдат доброволни и се очаква да влязат в сила от есента на 2009 г.

Те ще позволяват на застрахователните компании до проследяват изминатото разстояние посредством одометри или безжични устройства поставени в автомобилите. Някои застрахователни компании сключват договори директно с General Motors Corp., която използва своя собствена програма за проследяване на изминатото разстояние, наречена OnStar.

Новите правила обаче няма да дават право на застрахователите да проследяват местонахождението на шофьорите или начина, по който те карат.

По-рано през годината имаше опит да бъде прокаран точно такъв закон, който обаче беше заклеймен от местни организации с идеална цел като навлизане в личното пространство на хората.

Този проектозакон дори беше одобрен, но по-късно беше оттеглен в полза на новите доброволни застрахователни правила.

От Асоциацията на застрахователните компании в Калифорния са помолили създателя на новите правила за разрешение да проследяват кога и как карат шофьорите.

Застрахователите биха искали да знаят дали е по-вероятно техните клиенти да шофират нощем или дали често демонстрират слаби шофьорски умения, като рязко потегляне след спиране или рязко натискане на спирачките.

Застрахователите обаче няма да оказват натиск за вмъкване на тези искания в новите правила. Членовете на Асоциацията на застрахователните компании в Калифорния, които издават полиците на половината от всичките 21 милиона застраховани автомобили в Калифорния, по принцип подкрепят плащането на застраховки в зависимост от пропътуваното разстояние.

Ако 30% от собствениците на автомобилни застрахователни полици се включат в начинанието, това би намалило количеството на вредните газове, равняващо се на отстраняването на 10 млн. автомобила от пътя до 2020 г.