Сегментът на общото застраховане в Румъния вероятно ще се свие с 15% през тази година, на фона на намаляващите премийни приходи от автомобилни застраховки, информира Ziarul Financiar.

Сегментът отчете едноцифрен спад през миналата година, но очакваното свиване през 2011 г. може да се фатално за няколко играчи на пазара, смятат ръководители от застрахователната индустрия.

"През 2011 г. можем да видим как някои застрахователни компании изчезват и не става въпрос само за компании, които имат незначителен пазарен дял. Ако не видим фалити, най-малкото ще видим как някои ще бъдат поставени под специален надзор," казва Кристиан Константинеску, председател на Националния съюз на румънските застрахователи.

Той очаква пазарът да се свие с 5% в най-добрия случай през 2011 г., на фона на намалелите с 20% проценти тарифи по автомобилните застраховки.

В опит да задържат клиентите си или да увеличат пазарния си дял румънските застрахователи намалиха цените на застраховката Гражданска отговорност, сегмент, който съставлява над една трета от пазара на общото застраховане.

Застрахователният пазар в Румъния зависи 70-80% от автомобилните застраховки, така че застрахователите в момента очакват кредитирането да бъде възобновено.