8554 лева трябва да плати Община Варна на собственик на Bentley Continental, защото било потрошено в дупка. Десетки дела срещу Общината са водили застрахователите миналата година за инциденти на пътя, сочи справка в публикуваните съдебни актове. Новината от морската столица предаде Дарик.

Спукани гуми, изкривени джанти и щети по ходовата част са най-често срещаните повреди. Сумите, които Община Варна е осъдена да заплати, са от 86 лева до няколкостотин лева.

Само от началото на годината Районният съд в морския град се е произнесъл по 16 граждански дела, заведени от застрахователни компании срещу кметството.

Те не са успели да спечелят само едно от 16-те подобни дела, показва справката. Магистратите приемат, че общината като стопанин на градската пътна мрежа следва да полага грижи за собствеността си, а това включва и отстраняването на дупките.

Най-голяма сума, която кметството е било осъдено да заплати, е за Bentley -то. След попадане в дупка на бул. "Левски" през юли 2010 г. луксозната кола спукала две гуми, а джантите са били пукнати.

Щетите са били оценени на 8554 лева, които трябва да плати Общината според спечеленото на първа инстанция гражданско дело на застрахователя срещу собственика на пътя.

Съдът обаче не е уважил иск на гражданин, които претендира за 5190 лева заради потрошен в необезопасена канализационна шахта "Фолксваген Голф".

Според съдебното решение шофьорът дори трябвало да плати съдебните разноски на общината от 457 лв.

Миналата година обаче друг варненец успя да осъди кметството. Неговото "Рено Клио" пострадало след попадане в дупка, пълна с вода. Присъденото обезщетение е 604 лева.

Няколко дела за потрошени в дупки коли има заведени и срещу Агенция "Пътна инфраструктура".

И тук в повечето случаи застрахователите излизат победители в съдебния спор, сочат постановените съдебни актове.

1108 катастрофи заради неравности по пътя са станали в страната за миналата година, съобщи през януари шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов. Според Българската асоциация на пострадалите при катастрофи обаче цифрата е в пъти повече.

Казанлъчанин реши сам да се пребори с неуредиците по пътя. 67-годишният Тодор Тодоров от миналата година запълва дупки в квартала, където живее.