Нова фигура, наречена Подчинен застрахователен посредник се предвижда да бъде въведена в Кодекса за застраховането с проект за промени в норматива.

Става въпрос за дееспособни физически лица, които си сътрудничат с даден застрахователен брокер на базата на писмен договор. Всеки отделен подчинен посредник ще може да работи само за един брокер и няма да има право да извършва дейност като застрахователен агент. Освен това няма да може да събира премии и да сътрудничи при уреждането и изплащането на застрахователни обезщетения или парични суми.

Брокерът ще носи пълна и неограничена отговорност за действията на подчинените си посредници, които ще извършват своята дейност от името и за сметка на брокера, като следват стриктно правилата за неговата дейност.

Новите текстове са насочени към практиките на част от застрахователните брокери да изграждат мрежи от сътрудници на граждански договори. Те са обект на критики от страна на някои застрахователи и брокери. Обвиненията най-често са, че по своята същност това са агентски мрежи от хора, които невинаги са достатъчно подготвени и компетентни, не покриват изискванията и стандартите за професионално брокерско обслужване и извършват редица нарушения.

Предложените промени не забраняват на брокерите да наемат такива лица, но въвеждат упоменатите по-горе ограничения и регламентация.

В посока на законодателното гарантиране на професионализма на брокерите е и друг нов текст, който изрично задължава всеки брокер да изготви и приеме програма за обучение на служителите си и на подчинените си застрахователни посредници. Тя трябва да включва критерии за оценка на постигнатите резултати и да се представи на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор". До края на месец януари всяка година брокерите ще трябва да дават и писмена информация на заместник-председателя за служителите и подчинените си застрахователни посредници, които са преминали обучение и за резултатите от него.

Отчети на тримесечие

На всеки три месеца брокерите ще трябва да подават справки и отчети по образец в Комисията за финансов надзор, според готвените промени. В момента те се отчитат на всеки шест месеца - с годишни справки отчети до 31 януари, и с шестмесечни - до 31 юли. Данните за тримесечията също ще се подават в рамките на месец след изтичането на отчетния период.

Нови забрани

На акционерите, съдружниците и едноличните собственици на застрахователния брокер ще им бъде забранено да извършват дейност като застрахователни агенти, става ясно от готвените промени в КЗ. Досега подобно изрично ограничение имаше за служителите на брокера, за членовете на управителните и контролни му органи и за другите лица, които са оправомощени да го управляват и представляват.

Забранява се също така участие в управлението на повече от един брокер за членовете на управителните и контролни органи и всички останали лица с управителна и представителна власт в брокерите.

Улеснено заличаване

Комисията за финансов надзор ще заличава всеки застрахователен брокер който не бъде открит на адреса или електронната си поща повече от два последователни пъти, пише в новите текстове към КЗ.

Заличавани ще бъдат и брокерите, които си позволят да не внесат премия, предназначена за застрахователно дружество, не прехвърлят обезщетение на застрахования или не поддържат задължителните собствени средства.

Да напомним, че през изминалата година стана ясно, че са налице случаи, в които застрахователни брокери се укриват, след като дълго време са правили застраховки без да прехвърлят събраните премии на застрахователите.

Заличаване ще застига онези, които не са внесли в законоустановените срокове таксата за осъществяване на общ финансов надзор или наложените глоби и имуществени санкции, по влезли в сила наказателни постановления, издадени от компетентните органи на комисията. Същата крайна санкция ще се налага и за брокери, които не подават предвидените в кодекса уведомления, справки и отчети.

Източник: Insurance.bg