Въвеждат задължителна застраховка на имоти срещу земетресение и наводнение от 2009 г.

549
Националната програма за компенсиране на щетите от природни бедствия предвижда от началото на 2009 г. да бъде въведено задължително застраховане на жилищата. Това каза пред журналисти в Разград председателят на парламентарната комисия по политиката при бедствия и аварии Венелин Узунов.

Застраховката за жилище няма да е допълнителен данък, а споделяне на отговорността с държавата и поемане на ангажимент към имот, обясни Узунов. В момента само 5 на сто от 2.2 милиона жилища в страната са застраховани, нововъведението ще намали натиска върху държавата, допълни Узунов.

Задължителната застраховка за селски имот при лимит за обезщетение 3000 евро ще е средно 3.20 евро на година; за градско жилище при лимит 15 000 евро премия на година ще е 17.4 евро. Държавата ще поеме застраховката за социалнослаби граждани.

Параметрите все още се обсъждат в парламентарната комисия и в работна група с експерти от четири министерства. Очаква се националната програмата за компенсиране на щетите от природни бедствия да бъде приета от Народното събрание в средата на следващата година, а да влезе в сила от началото на 2009 г., каза Узунов.

По време на обсъжданията от Асоциацията на застрахователите предложили вариант при застраховано жилище до определен лимит щетата да се поема от застрахователя, а над него да е държавната помощ. Все още не е ясно как ще се извърши застраховането при незаконно построените жилища, каза още Венелин Узунов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg