Националната програма за компенсиране на щетите от природни бедствия предвижда от началото на 2009 г. да бъде въведено задължително застраховане на жилищата. Това каза пред журналисти в Разград председателят на парламентарната комисия по политиката при бедствия и аварии Венелин Узунов.

Застраховката за жилище няма да е допълнителен данък, а споделяне на отговорността с държавата и поемане на ангажимент към имот, обясни Узунов. В момента само 5 на сто от 2.2 милиона жилища в страната са застраховани, нововъведението ще намали натиска върху държавата, допълни Узунов.

Задължителната застраховка за селски имот при лимит за обезщетение 3000 евро ще е средно 3.20 евро на година; за градско жилище при лимит 15 000 евро премия на година ще е 17.4 евро. Държавата ще поеме застраховката за социалнослаби граждани.

Параметрите все още се обсъждат в парламентарната комисия и в работна група с експерти от четири министерства. Очаква се националната програмата за компенсиране на щетите от природни бедствия да бъде приета от Народното събрание в средата на следващата година, а да влезе в сила от началото на 2009 г., каза Узунов.

По време на обсъжданията от Асоциацията на застрахователите предложили вариант при застраховано жилище до определен лимит щетата да се поема от застрахователя, а над него да е държавната помощ. Все още не е ясно как ще се извърши застраховането при незаконно построените жилища, каза още Венелин Узунов.