На фона на многото лоши новини за финансовата система, доверието - главният стълб при инвестициите - все повече отслабва, съобщава БТА.

Последните страхове на финансовите пазари са свързани с потенциалния провал на застрахователите на облигации, компаниите, гарантиращи финансирането за американските болници, училища и други обществени сгради. Един такъв провал би предизвикал поредния тежък удар върху затруднените банки, както и по-високи данъци за собствениците на жилища, предаде Асошиейтед прес.

Тази възможност затрудни Управлението за федералния резерв (УФР) - дори и след като централната банка на САЩ решително понижи водещата си лихва неотдавна - да възвърне доверието на потребителите и да сложи край на непостоянството и несигурността на пазарите.

Рискът застрахователите на облигации да загубят блестящите си кредитни рейтинги идва, след като световните фондови и кредитни пазари бяха разтърсени от милиарди долари загуби заради кризата при високорисковите ипотечни кредити subprime - кредити, отпускани на хора с лоша кредитна история.

Централната банка на САЩ понижи два пъти основната си лихва общо с 1,25 процента през последните две седмици в усилията си да стимулира нови инвестиции при по-ниски лихви. Въпреки това някои инвеститори продължават да се колебаят да инвестират.

През последните няколко месеца рейтинговите агенции намалиха или предупредиха, че ще понижат рейтингите на застрахователите на облигации. Агенциите посочиха, че тези компании, които изплащат облигациите, когато институциите, които са ги емитирали не могат да ги изплатят, защото те ще са се оказали с недостатъчно налични средства при пик на искания да бъдат осребрени книжата.