Fortis Holding отново е стартирала преговорите с белгийското правителство и френската банка BNP Paribas относно продажбата на активи на Fortis, след препоръка на панел от експерти, информира Reuters.

"Експертите са препоръчали няколко важни елемента от споразуменията, постигнати на 3, 5 и 6 октомври 2008 г., да бъдат предоговорени. Fortis потвърждава, че е възобновила преговорите с белгийското правителство и BNP Paribas в това отношение," се казва в изявление на групата днес.

Експертите бяха наети да оценят сделките, договорени от борда на директорите на Fortis в началото на октомври и да изготвят предварителен доклад преди ключовото събрание на акционерите на финансовата група.

Вчера експертите обявиха, че до голяма степен подкрепят разделянето на Fortis от белгийското, холандското и люксембургското правителство през октомври и закупуването на белгийските операции на компанията от BNP Paribas.

Сделките, които бяха сключени седмица, след като Fortis получи 11.2 млрд. евро държавни средства, бяха замразени от Брюкселски апелативен съд през декември, което доведе и до падането на правителството.

Съдът постанови акционерите да получат правото да подложат на гласуване сделките на събрание, насрочено за 11 февруари.

Докладът на експертите ще бъде от основно значение за акционерите, които заплашиха да не одобрят сделките и все още могат да направят така, че да се стигне до предоговаряне на разделянето на компанията.

Докладът оценява холандската част от сделката и предлага три опции за белгийската част от Fortis - частично закупуване от BNP Paribas, самостоятелна банкова дейност и държавна група.

При евентуална сделка BNP би получила 74.9% от Fortis Bank Белгия от белгийското правителство и между 49.9 и 74.9% от белгийското застраховане на компанията от Fortis Holding.

Експертите също така предлагат Белгия да върне 25.1% от банка Fortis на Fortis Holding в замяна на акции.