Райфайзен Застрахователен Брокер, съвместно със застрахователна компания УНИКА Живот започват предлагането на застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд. Фондовете, в които се влагат средствата са както на българските, така и на международните капиталови пазари.

Продуктът е спестовна алтернатива, при която застрахователната защита е комбинирана с дългосрочна инвестиция, чиято доходност може значително да надвиши тази на класическите застраховки “Живот” и банковите депозити. Инвестиционната част от премията по застраховката се влага в акции или дялове на фондове с различна степен на финансов риск. Тези фондове са организирани и управлявани от Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД или от UNIQA Finanz – Service GmbH, като клиентите сами избират валутата - лева или евро.

Застраховката Живот, обвързана с инвестиционен фонд, предлагана от Райфайзен Застрахователен Брокер и УНИКА, позволява изплащане на натрупаната сума от инвестирани средства под формата на парична сума или чрез прехвърляне на съответстващите инвестиционни дялове в ценни книжа при изтичане срока на застраховката.

Застрахователната компания допуска предсрочно прекратяване на застраховката, при което се изплаща откупна стойност, равна на натрупаната сума от инвестирани средства към момента на прекратяването. УНИКА Живот не санкционира клиентите си при предсрочно прекратяване на договора и не удържа никакви допълнителни такси и удръжки, а изплаща стойността на натрупаната сума от инвестирани средства в пълен размер.

Клиентите могат да избират три инвестиционни програми – нискорискова, балансирана и високодоходна. Към всяка от тях се предлагат два инвестиционни портфейла – един в левове, управляван от Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД и един в евро, управляван от UNIQA Finanz – Service GmbH.

Договорните фондове, управлявани от Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД, инвестират в инструменти на български и чуждестранни емитенти и други договорни фондове, като покриват цялата гама, в зависимост от риска, който е готов да поеме клиентът. Управляваните от UNIQA Finanz – Service GmbH портфейли инвестират в чуждестранни акции и облигации, предимно на европейски правителства, както и в други дериватни инструменти.