На 22 април австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group започва операция по увеличение на капитала с цел финансиране на придобиването на застрахователните активи на Erste Bank, предава Reuters.

Vienna Insurance Group ще издаде до 23 млн. акции с максимална цена 54 евро за брой до 7 май, се казва в изявление на компанията. Акциите ще донесат на притежателите си дивидент за цялата 2008 г.

Акциите на Vienna Insurance Group затвориха на цена 48.75 евро за брой в петък. Ако новоиздадените акции бъдат продадени на приблизителна цена, компанията ще набере около 1.1 млрд. евро, показват изчисления на Reuters.

Главният акционер Wiener Staedtische Wechsels Versicherungs Vermoegen, която притежава 70-процентен дял в компанията, ще може да използва опция за закупуването на около 16 млн. акции.

Австрийската Erste Bank AG продаде миналия месец застрахователния си бизнес на Vienna Insurance Group за 1.445 млрд. евро, като двете финансови институции подписаха и 15-годишен договор за разпространение на продукти и услуги.

Сделката включва подразделението s Versicherung Group на Erste Bank, което развива дейност в Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия, както и BCR Asigurari Group, което действа в Румъния.

Erste Bank или банковите й подразделения в Централна и Източна Европа ще запазят 5-процентен дял във всяка от съответните местни застрахователни компании.

Според 15-годишното споразумение за разпространение на услуги, Erste Bank и Vienna Insurance Group стават предпочитани партньори и ще разпространяват взаимно продуктите и услугите си в региона.