По-добри от очакваните годишни резултати обяви за 2010 г. базираният в Австрия застраховател Vienna Insurance Group (VIG), в чиято структура са българските БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП и Български Имоти.

Благодарение на по-добрите условия през четвъртото тримесечие компанията е реализирала печалба преди данъци в размер на 505 млн. евро, с което постига 15% ръст на годишна база, пише globalsurance.com. За сравнение, нарастването до края на третото тримесечие е било в рамките на 11%.

Записаните премии на неконсолидирана база са се увеличили с 6.1% до 8.7 млрд. евро в рамките на изминалата финансова година. Общозастрахователният сегмент на компанията е реализирал 4.8 млрд. премии, а животозастрахователният - 3.9 млрд. евро премии и11.7% годишен ръст.

Отбелязаният ръст се дължи основно на икономиките от Централна и Източна Европа, които набраха инерция през 2010 г., а прогнозите на VIG са, че този регион ще засенчи пазарите от Западна Европа още тази година.

Групата отчита 10.2% годишен ръст и 1.8 млрд. евро записани премии в Чехия, 658.9 млн. евро премии след 3.2% увеличение в Словакия и впечатляващо нарастване от 25.7% до 753.6 млн. евро премии в Полша.

Общо 907.3 млн. евро премии и 7.5% ръст са донесли на групата пазарите в Албания, България, Германия, Грузия, Хърватска, Лихтенщайн, Македония, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария и Беларус. Украинския, Македонския и Турския пазар са развили значителна възвращаемост на премиите, според компанията. В Румъния има общ спад от 12.8%, който обаче се дължи на преструктуриране в общозастрахователно портфолио, а премиите от животозастраховането там са достигнали 93.5 млн. евро след ръст от 8.2%.

Застрахователят предвижда, че именно операциите в развиващите се пазари от ЦИЕ ще генерират растежа за групата през 2011 година, докато развитите пазари вероятно ще са по-голямо предизвикателство заради националните мерки на строги икономии, които рефлектираха върху пазара.

Главна цел за бъдещо разрастване на дейността са Украйна и Турция. Последно VIG е основала животозастрахователни предприятия в Черна гора и Македония и е специализирала в имущественото застраховане в Литва. Тези две попълнения в портфолиото на групата са проектирани да увеличат експозициите в Източна Европа и да генерират бъдещ растеж в премийните приходи.

Понастоящем VIG е пазарен лидер в Австрия, Чехия, Словакия, Румъния, България и Хърватска. Групата разшири присъствието си в страните от ЦИЕ последното десетилетие и в момента оперира с близо 50 застрахователни компании на 24 развити и развиващи се пазари.

Страните Централна и Източна Европа са увеличи важността си за мултинационалните застрахователни компании, които се опитват да разширят глобалното си присъствие. Ръстът в търсенето на застрахователни продукти в Полша и Словакия е бил голям, а застрахователите виждат възможност за продължаване на това развитие в Турция, Украйна, Македония и Албания.

Източник:Insurance.bg