Водещите немски презастрахователни компании - Munich Re и Hannover Re обявиха, че се подготвят за активен сезон на ураганите в САЩ, като ще следят изключително отблизо положението по крайбрежието на Флорида.

Официално сезонът на ураганите в Щатите стартира в неделя, като, съгласно прогнозите за времето, е възможно той да е по-активен от нормалното с очакван брой на урагани между шест и девет, от които между два и пет да са относително по-силни.

Очакванията са, че през тази година ураганите ще са повече и по-силни от 2006 и 2007 г., но значително по-умерени от тези през 2005 г., когато САЩ бе връхлетян от най-катастрофалните от над 50 години насам урагани.

Презастрахователните премии за "сезона на ураганите" в САЩ са отбелязали значително понижение след спокойствието през изминалите две години и след значителни загуби, претърпени от компаниите в сектора през 2005 г.

Въпреки понижените премии обаче от двете немски презастрахователни компании, които са втората и четвъртата най-големи в света, обявиха, че усилията им са фокусирани върху запазване на рентабилността на бизнеса.

По същество презастрахователните компании споделят със застрахователните рисковете от различни природни бедствия.

Намалените премии доведоха до това втората най-голяма презастрахователна компания в света - германската Munich Re, да отчете 19-процентен спад в печалбата за първото тримесечие на годината.

Финансовият резултат на немската компания е възлязъл на 775 млн. евро или 3.79 евро на акция през първите три месеца на годината, в сравнение с 958 млн. евро или 4.32 евро печалба на акция година по-рано.

Акциите на основаната през 1880 г. Munich Re са загубили над 5% от стойността си на Франкфуртстката фондова борса от началото на годината.