При огромен интерес в препълнената зала София на х-л Кемпински на 14 май на тържествена церемония бяха връчени за седми път престижните годишни награди „Застраховател на годината“ за 2014 година.

Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

Церемонията беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който представи организационния комитет, направил възможно връчването на “застрахователните оскари”.

В състава на комитета участват освен ректора на ВУЗФ доц. Вазов, председателят на УС на АБЗ Данчо Данчев, изп. директор на “Алианц България”, Орлин Пенев председателят на БАДДПО д-р Никола Абаджиев, председателят на фондация “Гаврийски” проф. д-р Нено Павлов, доц. д-р Григор Димитров, член на Настоятелството на ВУЗФ.

Събитието привлече застрахователния и финансов елит, представители на правителството, на Комисията за финансов надзор, на академичната общност, експерти.

Призът “Застраховател на годината” в категория “Общо застраховане” за 2014 г. спечели “ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД.

Наградата беше връчена от Данчо Данчев, председател на УС на АБЗ. В категория “Животозастраховане”, първо място спечели “Алианц България Живот”, а наградата връчи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор – Ралица Агайн.

Призът за най-динамично развиващо се застрахователно дружество за 2014 г. отиде при “Армеец”, получи го изп. директор на дружеството Цветанка Крумова, а наградата беше връчена от ректора на УНСС проф. Стати Статев.

Призът за “Пенсионноосигурително дружество на годината” в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“ спечели ПОК “Доверие” АД, а наградата връчи зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов.

В категория “Допълнително доброволно пенсионно осигуряване“ първо място спечели ПОД “Алианц България” АД.

Наградата за най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество за 2014 г. отиде при “Пенсионноосигурителен институт” АД.

Победителите бяха определени от експертно жури, съставено от представители на четирите организации на база обективни показатели като пазарен дял, технически резултат, платени обезщетения, спечелени премии, граница на платежоспособност и др. Те получиха специални грамоти и пластики, изработени от художника Андрей Янев.

Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” връчи специалната награда за цялостен принос в развитието на българското застраховане на изп. директор на “Армеец” Цветанка Крумова. Наградата за цялостен принос в развитието на българското осигуряване получи изпълнителния директор на ПОД “Алианц” София Христова.

Специалната награда за особен принос в развитието на посредничеството в застраховането получи Николай Здравков от ING.

Специалната награда за дългогодишното участие и безспорен принос в българското застраховане беше връчена от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов на Господин Стоянов от „Алианц”.

Призьорите получиха специално изработена статуетка на Богинята на победата „Нике”, грамота и значка с лика на Патрона на фондацията.