Водещата китайска застрахователна компания –China Life Insurance, с активи на стойност 141 млрд. долара, обяви, че е търсена от много финансови и застрахователни компании в усилията им да набират свеж капитал.

Това се предопределя от загубите на водещите световни финансови институции от ипотечната криза.

Китайската компания е инвестирала 300 млн. долара в първичното публично предлага на Visa, които от началото на търговията си през март до момента са поскъпнали с 24%.

Много чуждестранни институции, включително банки, инвестиционни компании и застрахователи търсят китайската компания за свежи ресурси, заяви изпълнителният й директор.

Сред тези компании са били и Lehman Brothers, както и Merrill Lynch, силно засегнати от ипотечната криза.

Китайската финансова компания се е възползвала от негативната ситуация на световните пазари, за да диверсифицира портфейла си,ю след значителните загуби за китайския пазар, чийто основен индекс е загубил близо 60% само тази година.

От началото на годината акциите на застрахователна компания са поевтинели с 28% в Хонг Конг и с 59% в Шанхай.

Финансовата криза доведе до това азиатски инвестиционни фондове да имат достъп и да инвестират в изпаднали в затруднение щатски финансови институции.

Така например сингапурския фонд Temasek Holdings Pte с активи на стойност 130 млрд. долара е закупил значителни пакети от акции в Merrill Lynch.

Сформираният през изминалата година China Investment Corp., правителствен фонд с активи на стойност 200 млрд. долара е инвестирал в Blackstone Group LP и Morgan Stanley.

От листването си на борсата през изминалата година, акциите на Blackstone са поевтинели с близо 52%.