Всеки метър коралов риф защитава имущество за 47 000 долара

3766
Всеки метър коралов риф защитава имущество за 47 000 долара

Кораловите рифове са нашата първа линия на защита срещу крайбрежните бурии и ерозията им ще доведе до все още недооценени рискове от загуби. За това алармира в проучване световния застраховател и презастраховател Catlin Group Lid., цитирано от Propertycasualty360.

Освен че са основа за живот в самите океани, кораловите рифове са индикатор за природни рискове и дават ранни сигнали за промените в околната среда по света. Те също осигуряват жизненоважна защита за имуществото по бреговете, тъй като играят ролята на физическа бариера срещу мощните вълнени, рискът от които нараства в световен мащаб заради промените в климата, предупреждават от Catlin Group.

Застрахователят е в началото на мащабно морско научно изследване в сътрудничество с Google Maps.

„Ще използваме нови технологии, с които ще наберем научна информация за кораловите рифове, каквато никога досега не е била събирана“, казва изпълнителният директор на компанията Стивън Катлин. „Вярваме, че колкото по-добре разбираме промените, които настъпват на планетата, толкова по-добри решения ще можем да вземем за това как да застраховаме рисковете, пред които ще се изправим в бъдеще“, допълва той.

Кораловите рифове покриват по-малко от 1% от повърхността на планетата, но дават прехрана на над 500 млн. човека и осигуряват 375 млрд. долара приходи годишно от местен туризъм и риболов. Големият бариерен риф на Австралия генерира 1.5 млрд. щатски долара, а рифовете във Флорида – 2.5 млрд. долара.

Нетната печалба, която осигуряват рифовете глобално възлиза на около 30 млрд. щатски долара. 9 млрд. от тях се формират от протекцията, която те упражняват за бреговете, според последните данни на щатското Национално управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA). Това означава, че всеки метър коралов риф защитава имущество на стойност около 47 000 долара средно. Ако нямаше коралови рифове океанът би погълнал големи части от Флорида.

Светът ще изгуби нещо повече от една природна хубост с ерозията на рифовете, казва директорът на Института за глобални промени в университета в Куинсланд - Ове Гулдберг. Освен че са бариера между крайбрежната инфраструктура и вълните, рифовете са и все още недокоснат източник на ценни суровини за фармацевтиката, а през последните 30 години загубихме 50% от техните ресурси, според Гелдберг.

Изчезването на рифовете удря също и популярни туристически дестинации. Рифовете и мангровите гори помагат на централноамериканската страна Белиз да избегне между 231 и 347 млн. долара щети годишно. За сравнение, брутният й вътрешен продукт за 2010 г. е бил само 1.5 млрд. долара.

Леководолазният екип на проекта ще използва революционна SVII камера, която има възможността да прави 360-градусови снимки с висока разделителна способност. Чрез нея те ще проучват дъното от около 8 метра средна дълбочина. Към снимките ще бъдат добавени GPS координати, така че ще могат да се ревизират в течение на времето и това ще даде възможността за визуална оценка на промените. Така ще може да се изготвят прецизни модели на ефектите от климатичните промени за всяко от местата.

Дълбоководната мисия пък ще стартира от умереноосветената (мезофотична) зона на дълбочина между 30 и 100 метра по протежение на Големия бариерен риф и Коралово море като цяло. Начинанието има амбицията и да открие нови биологични видове риби и корали и да отговори на някои въпроси за екологията на дълбоководния живот. Участниците в експедицията гледат на тази зона като на „канарче в мината“, тъй като тя може да даде ранни знаци за екологичен дисбаланс.

Четири са локациите, които ще бъдат изследвани в рамките на проекта. Това са остров Херон, Опаловия риф, рифът Холмс и остров Лейди Елиът, който е известен с голямата си популация от манти. Всеки ще може да направи виртуална разходка по тези места, тъй като водолазите ежедневно ще популяризират своите открития в блог.

Сега е решаващият момент за изграждането на политики за опазване на собствениците на имоти от крайбрежните бедствия, смятат ок Catlin. Над четири милиона домове по крайбрежието на САЩ са изложени на такива бурии, което създава рискова експозиция от порядъка на 710 млрд. щатски долара. Кораловите рифове по брега на югоизточна Флорида е най-високоразположените рифове в Атлантическия океан и се намират близо до развития в цивилизационно отношение бряг.

Основополагащ принцип в това изследване е, че не може да се управлява това, което не може да се измери. Този проект ще даде именно технологии за бърза оценка и измерване на посоката на промените.

Източник на снимките: Google/Catlin Seaview Survey 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Когато измрът
# 0
23:09 | 29 September 2012
Когато измрът ще гледаме физиономиите на т.н. световен елит.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg