Всяка пета кола, която се движи по родните пътища, е без застраховка „Гражданска отговорност“, а обхватът на застраховката е намалял застрашително до 82%, алармираха от Комисията за финансов надзор.

Последните данни за обхвата бяха от края на миналата година, когато по неокончателни изчисления на Информационния център към Гаранционния фонд и на КАТ-Пътна полиция, обхватът бе близо 94%, съобщи Insurance.bg.

Това означава срив с 12% само за първите 4 месеца на 2008 г. Обхватът на застраховката е от изключителна важност за България, защото именно той бе едно от условията на Европа страната ни да се присъедини към Многостранното гаранционно споразумение.

От 1 август миналата година моторните превозни средства с българска регистрация, излизащи в страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП), вече не подлежат на проверка по границите за наличие на сертификата „Зелена карта”.

Решението за отпадането на контрола бе предшествано от присъединяването на България към Многостранното гаранционно споразумение, което имат помежду си националните застрахователи (бюрата "Зелена карта") на държавите членки на ЕИП и асоциираните страни (Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария). В процеса на подписването на споразумението България трябваше да докаже висок процент на застрахованите автомобили и стабилен финансов капацитет на Гаранционния фонд.

Всъщност, дали колите наистина са незастраховани или застрахователите са небрежни към отчетите си до КФН, засега не е много ясно. Надзорът това се и чуди – хората ли са криви или застрахователите.

Другият въпрос – за лошата отчетност в бранша, вече втръсна на всички. Още през декември миналата година от КФН изплакаха, че застрахователите „вятър ги вее на бял кон“ - не дават точни данни колко полици имат, но и не се трогват особено от глобите за това.

Кодексът за застраховането отпуска 45-дневен „гратисен” период на компаниите да отчетат всяка нова сключена от тях полица. Това по прости сметки означаваше, че данните за сключените в края на годината застраховки трябваше да постъпват в Надзора почти до края на февруари 2008 г., а окончателна информация за броя на действащите към края на 2007 г. застраховки трябваше да е готова към края на март.

Вече е почти краят на април, а информация няма. Вместо това, топ-надзорникът на застрахователите Ралица Агайн обяви, че не е ясно дали регистрираният от началото на годината обхват на застраховката отговаря на реалната ситуация!

Нарочна проверка на Надзора, проведена в рамките само на един ден, е установила, че 12 компании са забавили отчитането на застрахователните полици. Наложените наказания възлизат общо на 600 хиляди лева.