Втората най-голяма китайска застрахователна компания - Ping An, реализира сериозно понижение на пазарната си капитализация, в резултат на очакванията за загуби, свързани с дела й във финансовата компания Fortis.

Акциите на компанията отбелязаха понижение от 9.1% днес, с което спадът им спрямо цената на затваряне на 25 септември възлиза вече на 18%. За сравнение, хонгконгският индекс Hang Seng завърши днешния ден на отрицателна територия с 1.9%.

Инвеститорите очакват, че китайската компания Ping An ще задели повече от резултата си за третото тримесечие за провизии, свързани с евентуални загуби от дела й във Fortis.

Акциите на белгийската компания се понижиха до 13-годишен минимум през изминалата седмица.

През ноември китайската застрахователна компания плати 1.81 млрд. евро за дял в размер на 4.2% от европейската компания. От друга страна, придобиването за 2.15 млрд. евро на бизнеса на Fortis за управление на активи все още очаква одобрение от регулаторните органи.
Fortis е най-голямата европейска компания, която изпада в толкова сериозно затруднение вследствие на финансовата криза. Това принуди три правителства да прибегнат до мерки за спасяването й.

Белгийското правителство ще закупи 49% от белгийското банково подразделение на Fortis за 4.7 млрд. долара, докато Холандия ще плати 4 млрд. долара за сходен дял от холандското банкиране на финансовата компания.

Люксембург ще предостави на Fortis 2.5 млрд. евро заем, конвертируем в 49-процентен дял от банковото звено на компанията в страната.

Най-голямата белгийска финансова компания Fortis е получила спасителна финансова инжекция на стойност 11.2 млрд. евро от Белгия, Холандия и Люксембург, след като доверието на инвеститорите в банката се изпари миналата седмица, информира Bloomberg.