За три часа спряха от движение 196 автомобила без ГО

1764
За три часа спряха от движение 196 автомобила без ГО

Общо 196 автомобила без застраховка Гражданска отговорност са били разкрити и спрени от движение в при първата акцията за широкообхватен контрол, която се проведе на 8 април 2011 г., съобщиха от МВР.

Делът на незастрахованите автомобили е под един процент (0.88%) от общо проверените общо 22 816 коли в цялата страна. Други 97 автомобилисти не са носили в себе си полиците за Гражданска отговорност, а 53 не са залепили стикера си или не са представили контролен талон за наличие на застраховка.

Тричасовите акции са се провели на общо 179 поста във всичките 28 областни дирекции на МВР. В тях са участвали общо 1 380 служители на министерството, които са съставили 1 012 акта и 745 фиша за различни нарушения.

Масовите проверки по метода на широкообхватния контрол се провеждат за първи път в България. При тях група от пътни полицаи се разделят на групи, като едната група отбива наведнъж по няколко автомобила от потока на движение, друга група ги проверява, а трета съставя актовете и фишовете при констатиране на нарушения.

Втора акция по този метод се е провела на 15 април, но данните от нея все още се обобщават. Насрочена е и трета дата от този месец - 29 април.

Кодексът за застраховане предвижда временно спиране от движение за колите без застраховка и глоби от 400 до 600 лв. за физическите и от 2 000 до 5 000 за юридическите лица. При повторни нарушения глобите скачат до 2 000 лв. за физическите и до 10 000 лв. за юридическите. Колите се пускат в движение след като се докаже, че е сключена полица.

От МВР са поискали и да бъде открита пряка телефонна линия с Гаранционния фонд, чрез която по време на проверките полицаите да могат да правят справка в базата данни с незастраховани автомобили, но при първите проверки такава още не е работила, научи Insurance.bg от служител на министерството.

Напомняме, че базата данни на ГФ предстои да стане част от новата система за Административно-наказателна дейност на МВР, при което пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка.

По-рано днес стана ясно, че Гаранционният фонд е разпратил предупредителни писма до 460 хил. собственици на коли без Гражданска отговорност, че информация за тях ще бъде предоставена на МВР.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...