Общо 196 автомобила без застраховка Гражданска отговорност са били разкрити и спрени от движение в при първата акцията за широкообхватен контрол, която се проведе на 8 април 2011 г., съобщиха от МВР.

Делът на незастрахованите автомобили е под един процент (0.88%) от общо проверените общо 22 816 коли в цялата страна. Други 97 автомобилисти не са носили в себе си полиците за Гражданска отговорност, а 53 не са залепили стикера си или не са представили контролен талон за наличие на застраховка.

Тричасовите акции са се провели на общо 179 поста във всичките 28 областни дирекции на МВР. В тях са участвали общо 1 380 служители на министерството, които са съставили 1 012 акта и 745 фиша за различни нарушения.

Масовите проверки по метода на широкообхватния контрол се провеждат за първи път в България. При тях група от пътни полицаи се разделят на групи, като едната група отбива наведнъж по няколко автомобила от потока на движение, друга група ги проверява, а трета съставя актовете и фишовете при констатиране на нарушения.

Втора акция по този метод се е провела на 15 април, но данните от нея все още се обобщават. Насрочена е и трета дата от този месец - 29 април.

Кодексът за застраховане предвижда временно спиране от движение за колите без застраховка и глоби от 400 до 600 лв. за физическите и от 2 000 до 5 000 за юридическите лица. При повторни нарушения глобите скачат до 2 000 лв. за физическите и до 10 000 лв. за юридическите. Колите се пускат в движение след като се докаже, че е сключена полица.

От МВР са поискали и да бъде открита пряка телефонна линия с Гаранционния фонд, чрез която по време на проверките полицаите да могат да правят справка в базата данни с незастраховани автомобили, но при първите проверки такава още не е работила, научи Insurance.bg от служител на министерството.

Напомняме, че базата данни на ГФ предстои да стане част от новата система за Административно-наказателна дейност на МВР, при което пътните полицаи и камерите ще могат да правят автоматично справка за наличие на застраховка.

По-рано днес стана ясно, че Гаранционният фонд е разпратил предупредителни писма до 460 хил. собственици на коли без Гражданска отговорност, че информация за тях ще бъде предоставена на МВР.