За застраховането – част 1

1000
За застраховането – част 1

Какво представлява застраховането?

Принцип на застраховането е взаимността, т.е. събиране на вноски (премии) от много лица, изложени на еднотипен риск, за да се покрият загубите на малкото от тях, при които рискът се е реализирал чрез настъпването на застрахователно събитие. Застраховането се реализира на базата на парични вноски от множество хора, които се разпределят между пострадалите.

Застраховането е покриване на най-различни рискове (земетресение, пожар, катастрофа, кражба, смърт, болест...) “Рискът” е основно понятие в застраховането, което включва в себе си едновременно несигурността относно настъпването му в бъдеще и факта, че изходът или развитието на дадена ситуация може да ни постави в по-неблагоприятно положение от това, в което се намираме.

Какво печеля, като се застраховам?

Спокойствие. Не може да се знае със сигурност дали жилището ще бъде наводнено или ще бъде обект на кражба, дали ще се претърпи злополука и т.н. Всичките тези рискове могат да се застраховат, за да се осигури финансово спокойствие при настъпване на неблагоприятна ситуация, както на застрахования, така и в определени случаи за неговите наследници.

Какво може да се застрахова?

Всичко – от телевизор до живот. Най-общо, застраховането може да се раздели на общо застраховане и животозастраховане. Към общо застраховане са всички видове имуществени застраховки, граждански отговорности (като например: ГО, свързана с притежаване и използване на МПС, с притежаване и използване на летателни апарати и плавателни съдове, обща ГО), каско; помощ при пътуване; злополука; плавателни; летателни и релсови превози; застраховка на кредити; финансови услуги; правни разноски; гаранции. Към животозастраховането са застраховка живот; застраховка живот, свързана с инвестиционен фонд; застраховка за пенсия или рента; женитбена и детска застраховка; постоянна здравна застраховка; застраховка злополука.

Какво означава да застраховаш живота си?

Тази застраховка има два аспекта – инвестиционен и осигуряване на бъдещи средства на тези, които зависят финансово от застрахования при преждевременна смърт. Инвестиционният аспект е важен, тъй като има данъчни облекчения при внасяне на премиите, а в бъдещ период се превръща в допълнителен доход.

По своята същност застраховката “Живот” се дели на рискова и смесена (рискова със спестовен елемент), пенсионна (или рентна) и здравна застраховка. От своя страна, всяка застрахователна компания предлага, освен широко популярните застраховки, и множество техни разновидности.

Какво покрива здравната застраховка?

Рискът от заболяване. Застрахователната сума и размерът на обезщетенията по всеки от рисковете на застраховката могат да бъдат определени от клиента, който избира рисковете, отговарящи най-пълно на неговите изисквания. Може да се договори изплащане на суми или възстановяване на извършени фактически разходи, вследствие заболяване, но до размера на застрахователната сума - за медицински преглед и изследвания; разходи за медикаменти; дневни пари за болничен престой; суми за оперативно лечение на органи или системи; стоматологична помощ при увреждане на зъбите. Срокът на застраховката е определен в застрахователния договор и обикновено е дългосрочен. Застрахователната премия може да се заплати еднократно при сключване на застраховката или на вноски.

Какво покрива здравната осигуровка в дружество по доброволно здравно осигуряване?

Дружествата по доброволно здравно осигуряване предлагат различни видове здравноосигурителни пакети. Най-често срещаните пакети са: “Подобряване на здравето и предпазване от заболяване”, “Извънболнична медицинска помощ”, “Болнична медицинска помощ”, “Възстановяване на разходи”. Все по-често се среща пакетът „Комбинирана медицинска помощ”, в който здравните стоки и услуги стават все по-обхватни. Дружества по доброволно здравно осигуряване предлагат лечение не само при заболяване и злополука, но и профилактично, докато изплащането на обезщетение от застрахователно дружество е следствие само на застрахователно събитие. В доброволното здравно осигуряване има 2 форми на предлагане на услугите: абонаментно обслужване и възстановяване на разходи. Абонаментното обслужване е форма, в която дружеството обезпечава предлаганите стоки и услуги от точно определени лечебни заведения. Докато при втората форма – обезпечаване на разходите – осигуреното лице може да потърси помощ от произволно избрано от него лечебно заведение и след като представи документи, да му бъдат възстановени разходите.

Кои застраховки са задължителни?

В Кодекса за застраховането е посочено, че задължителни са застраховките “Гражданска отговорност” на автомобилистите (свързана с притежаването и използването на моторни превозни средства); “Злополука” за пътниците в превозните средства за обществен превоз. Задължителни са и много застраховки на Гражданска отговорност на лица, упражняващи различни професии (за лекари, нотариуси, строители, туроператори, охранители ... ), които са установени с различни закони или с международен договор.

Източник: Комисия за финансов надзор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg