За застраховането – част 2

759
За застраховането – част 2

Защо “Гражданска отговорност” е задължителна застраховка?

„Гражданска отговорност” е задължителна, защото има голяма обществена значимост, тъй като защитава интересите на невиновни лица, пострадали при катастрофа. Освен това тя осигурява и финансова защита на лицето, причинило пътно-транспортно произшествие, тъй като не то, а неговият застраховател изплаща дължимото обезщетение по силата на сключения договор, тоест застраховката. При сключена застраховка “Гражданска отговорност” застрахователят се задължава да покрие отговорността на застрахования за причинени от него имуществени и неимуществени вреди на трети лица в рамките на застрахователните суми, посочени в договора. Обезщетенията по тази застраховка всяка година нарастват предвид големите лимити на отговорност (най-горната граница, до която може да стигне обезщетението), които законово са фиксирани от държавата. Една сума, например, от няколко десетки хиляди лева, би била непосилна за по-голяма част от българите.

Как се определя цената по премията на „Гражданската отговорност”?

От 2006 г. цената (премията) на застраховката „Гражданската отговорност” е либерализирана, т.е. застрахователните дружества сами я определят. От своя страна, надзорът следи премиите по всяка застраховка сами по себе си да бъдат достатъчни, за да осигурят изпълнението на всички задължения на застрахователя по застраховката. Освен това размерът на премията вече може да зависи от качествата на автомобилиста – шофьорски стаж, пътно-транспортни произшествия, с каква цел се ползва автомобилът и др.

Глобата при липса на застраховка ГО е от 100 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 5 000 лв. за юридически.

Възможно ли е разсрочено плащане по застраховката „Гражданска отговорност”?

Застраховката е едногодишна (не за календарна година, както беше до 2005 г., а едногодишна, независимо от коя дата се сключва), като е регламентирана и възможността за разсрочено плащане на премията. В тези случаи вноските от застрахователната премия се плащат в срок, уточнен в застрахователния договор. При неплащането на вноската застрахователят може да намали застрахователната сума, да измени договора или да го прекрати. Обикновено застрахователят изрично посочва кое от правата ще упражни след изтичането на 15-дневен срок от датата на падежа на разсрочената вноска. Ако в полицата това не е указано, то застрахователят изпраща писмено предупреждение. Потребителят трябва да знае, че след изтичането на определения срок полицата става невалидна.

Сключването на застраховката за по-кратък период от една година е възможно само при временна или транзитна регистрация.

Изплащат ли се обезщетения при пътно-транспортно произшествие, ако виновният водач няма „Гражданската отговорност”?

Да, Гаранционният фонд изплаща обезщетения в следните три случая:

- при липса на ГО се изплаща обезщетение на невинно пострадалия за имуществени и неимуществени вреди

- когато са причинени телесни увреждания и моторното превозно средство е неидентифицирано. (Кола блъска човек и изчезва, като пострадалият не е видял номера). В този случай не се плаща за вреди на имущество.

- когато МПС-то има Гражданска отговорност, но пътно-транспортно произшествие е причинено от лице, което е откраднало колата. И в този случай обезщетението се изплаща от Гаранционния фонд.

В случаите, че водачът е известен, Гаранционният фонд предявява регресен иск към него за възстановяване на сумата. (Шофьорът без ГО и крадецът ще трябва да възстановят изпратените обезщетения от Гаранционния фонд, които, особено за неимуществени щети, възлизат на хиляди лева).

Какъв е срокът, в който застрахователят следва да изплати обезщетенията по застраховката ГО, след предоставяне на всички документи?

Обезщетение по ГО се изплаща от застрахователя в срок от 15 дни, след като застрахованият е представил всички поискани документи, свързани с установяване на събитието и размера на вредите. В Кодекса за застраховането е определен едномесечен срок, в който застрахователят може да иска представяне на допълнителни документи за доказване на застрахователното събитие. А срокът, в който застрахователят трябва окончателно да се произнесе по предявена претенция, е три месеца от момента, в който е заведена.

Гражданите могат да претендират и за лихва върху обезщетението, ако застрахователят го забави след срока за произнасяне по предявената претенция.

Каква е разликата между застраховките „Автокаско” и „Гражданска отговорност”?

Застраховката „Автокаско” има за цел да осигури получаване на обезщетение при нанесени щети на автомобила на лицето, сключило тази застраховка. „Автокаско” не покрива имуществени или неимуществени щети, нанесени на трети лица, както е при „Гражданска отговорност”.

Застрахователят изплаща обезщетение по застраховката „Автокаско”, независимо от това дали водачът е виновен за щетата.

Източник: Комисия за финансов надзор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg