Животозастраховането е относително нов за нашия пазар продукт, който се очаква да набира скорост и да придобива все по-голям относителен дял в застраховането.

Често обаче, налице са много неясноти, свързани с животозастрахователната полица. Ето и някои разяснения за продукта, дадени от изданието insure.com.

Собственик на застраховката. Това е лицето, което е сключило застраховката.

Застраховано лице. Това е лицето, чийто живот е застрахован.

Бенефициент по застраховката. Лицето, на което ще бъде изплатено обезщетение, при настъпване на застрахователно събитие, свързано със застрахованото лице.

Често се среща неразбиране относно правата и задълженият на различните обекти на застраховането.

Така, например, собственикът на застрахователната полица може да е застрахованото лице, но не е задължително да е бенефициент по животозастрахователната полица.

Единствено собственикът има право да променя условията на застрахователната полица, да повишава или намалява застрахователната сума.

Негова отговорност е също така да прави вноските по застрахователната полица.

Това лице може да съвпада или да се различава от бенефициента по застрахователната полица, който може да бъде друго посочено от него лице, което да получи обезщетението при настъпване на застрахователното събитие.

Например съпруг може да закупи полица, в която той е застрахованото лице, а бенефициент е неговата съпруга.

„Който притежават полицата, той контролира всичко", коментира Марвин Фелдман, президент и изпълнителен директор на компанията Life and Health Insurance Foundation for Education. „Ако вие не сте собственик, то нямате никакви права, ако не сте бенефициент по застраховката", допълва още той.

Често настъпват проблеми, свързани с възрастни хора собственици на животозастрахователна полица, които са посочили като бенефициенти свои роднини.

Проблемите са свързани с това, че независимо от тяхното здраве и състояние, единствено те могат да променят клаузи и условия по застраховката. В тази насока, при желание за промяна на клаузи и суми по застраховката от страна на техни роднини, е необходимо последните да имат пълномощно за подобни действия.