Веднага след излизането на новината, че ще се забрани разсроченото плащане на Гражданска отговорност телефоните на застрахователните брокери започнали да звънят. Обаждат се, както големи клиенти с обемни автопаркове, така и съвсем обикновени собственици на автомобили. Всичките - обезпокоени, че не могат да посрещнат наведнъж този разход. Това споделиха брокери след работно събрание на Българската Асоциация на Застрахователните Брокери (БАЗБ).

„Клиентите са изключително притеснени. Питат какви варианти ще имат, но ние не бихме могли да им предложим друга опция, освен да си платят полицата наведнъж", каза Ивета Кунова - член на етичната комисия на БАЗБ и управител на Инстрейд Застрахователен Брокер.

„Това е погрешен ход на управляващите и показва неспособността им да се справят с една елементарна проверка за валидност. Аз лично предпочитам да плащам на вноски и бих искал да имам такава възможност, а сега разбирам, че ми се отнема", каза Радослав Арсов, помощник-треньор на младежкия национален отбор по волейбол, който случайно се оказа в хотела, където се провеждаше събранието, и се съгласи да сподели мнение пред Insurnace.bg. На въпроса как би постъпил, ако някой ден се окаже в ситуация да не може да плати застраховката, той отговори, че по-скоро би карал на риск, отколкото да спре колата си от движение.

Същото се заканват да сторят множество от клиентите, с които брокерите разговарят ежедневно.

Над 70% от полиците по Гражданска отговорност се плащат разсрочено, в България, като в някои малки населени места този дял достига 90%. Заради това посредниците прогнозират драстичен спад в обхвата и възобновяване на граничния контрол за българските автомобили.

„Ние не коментираме дали мярката е добра или лоша и кои интереси защитава. Брокерите всъщност са заинтересовани да се плаща еднократно, защото това ще намали осезаемо административните им разходи. Всички колеги обаче са притеснени от разговорите, които са имали с клиентите, чийто интереси трябва да защитават в крайна сметка", каза Николай Здравков, председател на управителния съвет на БАЗБ и управляващ съдружник в брокера с най-голям пазарен дял в България - Ай Енд Джи Иншурънс брокерс ООД.

„Дори и данъците можеш да платиш разсрочено. А тук държавата се намесва в търговските отношения между две частни лица - застрахователната компания и нейните клиенти", коментираха от БАЗБ.

Друга промяна в Кодекса за застраховане обаче касае пряко брокерите и провокира спешното събрание, на което присъстваха почти всички членове на БАЗБ в сряда. А именно - изискването задължително да притежават и поддържат собствени средства в размер на 4% от начислената застрахователната премия, но не по-малко от 35 000 лв.

Според Комисията за финансов надзор, това ще гарантира надеждността и стабилността в дейността на застрахователните брокери и ще предостави по-голяма защита на потребителите.

„Ако говорим, че законовите промени трябва да защитават потребителя, то в никакъв случай на това изискване не защитават потребителя", категорични са брокерите.

„Ако някой брокер не си е направил сметка и не му достигат парите, или просто е решил да открадне премии, какво ще му попречи тези собствени средства да ги прехвърли с едно платежно нареждане в някоя лична сметка или да ги продаде, ако са активи, преди комисията да се е задействала?", питаха те.

БАЗБ е отправила писмено запитване до КФН за разяснения относно изискването за 4% собствени средства в периода на консултациите със заинтересованите лица за предложените промени. Отговор обаче не са получили, а проектът вече е одобрен от Министерския съвет.

Знаем само, че ще има допълнителна наредба, а в проектът за промени в кодекса се казва 4% „върху начислените" премии в рамките на предходната година. „Действително събраните премии обаче са доста по-малки от начислените. При мен - с 20% , при друг брокер може да са и наполовина", каза един от членовете на БАЗБ. Големите клиенти като практика плащат директно на застрахователя. И, въпреки че брокерът начислява тези премии, той никога не вижда тези пари при себе си. Тоест, посредникът ще трябва да гарантира суми, които не получава.

„Твърдо стоим зад становището, че са нужни промени. Подкрепяме увеличението на минимално изискуемия капитал. Но мнението ни като съсловна организация трябва да се отразява", казват брокерите.

Според членовете на БАЗБ истинска и адекватна гаранция може да се даде чрез запорирани сметки под особен контрол. В тях брокерите да държат парични средства, които да може да бъдат секвестирани в полза на заинтересованите лица. Лимитите обаче да са само и единствено на база реално постъпилите застрахователни премии, т. е. премиите, които са постъпили директно по сметка на брокера или в брой, както е записано и в IMD директивата. Тези средства освен това не бива да са в такива огромни размери. 150 хил. лв. за най-големите брокери биха дали необходимата гаранция за клиентите, според БАЗБ.

Изискването за 4% от начислените премии ще отнеме печалбата, която брокерския пазар реализира за цяла година. „Рентабилността на бизнеса е 4%, мога да се подпиша под това число", заяви брокер. Инвеститорите в брокерите също са силно притеснени. Те няма да получат дивиденти, каквито са очаквали, а в някои случаи и планирали да насочат към нови инвестиции.

„Смятаме, че поправката се дължи на неразбиране на материята, а не е целенасочен удар срещу брокерите. Просто е направен аналог с инвестиционните посредници, за които се изискват такива 4% собствени средства. Ние обаче не управляваме милиони, които можем да загубим. Ние сме просто 24-часово депо за застрахователни премии, които по закон трябва да предадем веднага на застрахователите", казаха още от БАЗБ.

Може би в тези 4% ще може да се включат и дълготрайните активи, но при брокерите те са в много малък обем. Така със сигурност ще трябва да се заделят огромни суми, а на най-големите брокери ще им се наложи да осигурят средства с размерите на капитал за застрахователна компания. Принудата да държат такива огромни суми в брой или кеш неминуемо ще тласне някои брокерите към сивата икономика, коментират от бранша.

„Голяма част от брокерите вече сериозно говорят за връщане на лицензите. Много от тях смятат да оперират като застрахователни агенти, тъй като ще са в много по-изгодна позиция. Никой не ги следи, няма такси и задължителни застраховки, няма изисквания за капитал, професионална квалификация, отчети и пр. Те просто отказват да работят в условията на такава нормативна несигурност и да бъдат нарочвани за „черни овце". Ще следим развитието на поправката и се надяваме разума да надделее и да не бъде ликвидиран бранша. А ако това стане ще се постараем информацията за това да стигне и до Европейския парламент", казаха още от БАЗБ. Организацията вече е изготвила становище по случая, което ще разпрати становище до всички органи, които имат отношение.