Парламентът въведе забрана за застрахователните компании да маркират автомобили, застраховани с "Автокаско". Това стана при приемане на първо четене на промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет.

За предложението гласуваха 75 депутати, против бяха 8, а 10 се въздържаха.

Промените целят прекратяване на наложените практики застрахователи да изискват задължително "пасивни маркировки". Според вносителите на промените маркирането по никакъв начин не е доказало ефективността си за намаляване на автокражбите.

Забраната не се отнася за знаците, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт, както и за реклами, които не са обвързани със застраховките. За да се постави рекламен знак обаче автомобилът трябва да е собственост на същото лице или да е взето от него под наем, на лизинг или на друго правно основание, за което има сключен договор.

За поставен стикер глобата е 50 лева за шофьора, а санкцията за застраховател, който извърши или допусне извършването на нарушение - от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лв.

Застрахователи вече коментираха, че забраната на външните стикери не ограничава процеса на маркиране. Възможно е на автомобилите да се поставя чип, който няма да се вижда, но ще може да се разпознава от определени устройства.

Източник: БТА, Фокус