Забраняват бонуси и отстъпки по ГО, невключени в тарифите

1450
Забраняват бонуси и отстъпки по ГО, невключени в тарифите

Със заповед на Борислав Богоев, заместник председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", на застрахователите и застрахователните посредници се забранява да предоставят бонуси или отстъпки по „Гражданска отговорност", под каквато и да е форма, които не са предвидени в тарифата на съответния застраховател.

Това правило се разпростира и върху всички индиректни и прикрити форми за даване на отстъпки и бонуси, както от застрахователите, така и от застрахователните посредници, като същото правило е и по отношение на комисионите на застрахователните брокери и агенти.

Целта е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премията, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите и свързаното с това накърняване правата и интересите, както на лицата претърпели имуществени и неимуществени вреди в резултат от пътнотранспортни произшествия, така и на лицата, добросъвестно сключили задължителната застраховка.


Със втора заповед се регламентира, че при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност", размерът на вноските трябва да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска трябва да бъде в началото на периода, за който тя се отнася.

Целта е да се прекрати недобросъвестно моделиране на застрахователните тарифи, чрез което се залага нарушаване на правилата и цялата дължима премия не се събира. Заповедта е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици, както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги, посочват от КФН.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

камен
# 0
11:12 | 8 December 2010
Браво на застрахователния надзор, за първи път от години се намери някой, който да притисне застрахователните брокери, тези, които взимат наготово ¼ затова, че попълват един лист хартия. Тези пари не отиват нито за покриване на риска, нито за евентуални обезщетения.
дани
# 1
18:12 | 7 December 2010
Мярката е добра, тъй като цели изкореняване на порочни практики на намаляване на премията до неблагоразумни равнища, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната ГО, което от своя страна застрашава интересите и правата на изключително широк кръг застраховани лица и лица пострадали при пътнотранспортни произшествия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg