КФН прие на първо четене проект за промени в Наредба 24, с които изрично ще се забрани на застрахователите и посредниците да предоставят бонуси, отстъпки, стоки, услуги или облаги под каквато и да е форма при сключване на задължителна застраховка Гражданска отговорност.

Мярката цели прекратяване на установени порочни практики за намаляване на премията до неблагоразумни равнища, което застрашава финансовата стабилност на пазара и съответно - интересите и правата на изключително широк кръг застраховани лица и пострадали при ПТП, се казва в официално съобщение на регулатора.

В същия проект е залегнало и изискването в полицата по ГО да се уточнява процента и абсолютната стойност на комисионната на посредника, за което Insurance.bg писа по-рано днес.

Окончателно бяха приети промените в Наредба 27 и новата Наредба за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от Кодекса за застраховането.

Напомняме, че с промените по Наредба 27 ще бъде въведен нов, допълнителен резерв по ГО, който ще се определя от минимално необходимите суми за покритие на риска на едно МПС и очаквания размер на разходите по застраховката. Освен това се въвежда лимит от 20% на административните и аквизиционните разходи на застрахователите по ГО и се определят се конкретни изисквания за метода, по който се образува резерва за възникнали, но непредявени претенции по същата застраховка. По всички видове застраховки ще се въведе и задължително тестване за достатъчност резервите за предявени, но неизплатени претенции.

Към обнародване в Държавен вестник пое и наредбата за информационните системи без изискването за прочитане на данните от талона с електронни четци.

С изключение на последно споменатия норматив, който е в посока на увеличаване на обхвата по ГО, всички останали мерки целят разрешаване на многогодишния проблем със загубите, които застрахователите отчитат от застраховката. Ако мерките се окажат успешни, застрахователните компании ще ограничат рекламните и административните си разходи, ще плащат по-ниски комисионни на посредниците и ще заделят необходимите резерви, така че системата да остава стабилна при минимални увеличения на цените на застраховката.

На снимката: Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор"

Източник: Insurance.bg