Запазва се интересът на чужди инвеститори към финансовия ни сектор

1386
Запазва се интересът на чужди инвеститори към финансовия ни сектор

„Като се има предвид стабилното и устойчиво развитие на българската икономика и сравнително високата възвращаемост на инвестициите, може да се очаква продължаване на тенденцията на навлизане на нови чуждестранни, институционални инвеститори. Това, от своя страна, води до засилване на конкуренцията във финансовия сектор.

С цел устояване на конкурентния натиск на чуждестранните финансови институции е по-вероятно местните такива да се опитват да завладеят по-добри пазарни позиции чрез по-агресивно поведение или чрез съответна консолидация в сектора,“ прогнозираха от Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерство на финансите във връзка с въпроса на Profit.bg „очаквате ли навлизане на нови международни играчи в българския финансов сектор през 2008 г. и в кои сегменти?“.

Две причини за нарастващия интерес на чуждестранните финансови посредници за участие на местния финансов пазар изтъкнаха от агенцията. От една страна, процесът се дължи на нормативното уреждане на въпроса с оперирането на тези посредници у нас, както и на възможностите за реализиране на високи печалби. Това обуславя и значителен приток на капитали в страната.

„Приемането на страната за пълноправен член на ЕС и взаимното признаване на лицензите, издадени от съответните надзорни регулаторни органи в страните от ЕС, оказа влияние върху навлизането на чуждестранни финансови посредници на местния финансов пазар,“ посочиха от АИАП.

Според тях съществено нарастване се наблюдава, както на броя на банките, лицензирани в страните в ЕС, подали уведомление до БНБ за извършване на дейност в страната, така и на небанковите посредници, уведомили КФН, че желаят да извършват финансови услуги и дейности на територията на страната при условията на свободно предоставяне на услуги.

„Най-значително увеличение се наблюдава при застрахователните дружества. Техният брой достига до 178 през февруари 2008 г. и надвишава няколко пъти броя на опериращите местни застрахователни дружества,“ заявиха за Profit.bg от ведомството.

Съществено нарастване се наблюдава и при инвестиционните посредници, които достигат до 113 през декември 2007 г., докато чуждестранните колективни инвестиционни схеми са 28 на брой.

„Въпреки значителното чуждестранно участие в банковата система, много от чуждестранните банки проявяват интерес да оперират на банковия пазар в страната (71 са кредитни институции, лицензирани в страни от ЕС, с уведомление за извършване на дейност в България към октомври 2007 г.),“ допълниха още от АИАП.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...