Заплашени сме от спиране на европари заради риска от наводнения

1522
Заплашени сме от спиране на европари заради риска от наводнения

България е заплашена от наказателна процедура от ЕК и спиране на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Причината е, че страната ни не е изработила планове за управление на риска от наводнения и на предварителните условия от Споразумението за партньорство. Това е един от най-важните изводи в одит на Сметната палата.

Друг важен извод е, че не са изпълнени и значително са забавени основни дейности по проекта, поради което са необходими допълнителни пари от държавата за приключването им след края на програмния период, съобщава Нова телевизия.

Приемането на планове за управление на риска от наводнения е заложено в Споразумението за партньорство на Република България 2014-2020 г. като предварително условие, от което зависи финансирането на дейностите.

Проектът е стартирал твърде късно, посочват от Сметната палата. Проблем била и липсата на опит при изпълнението на такъв сложен проект. Сред другите причини са лоша координация и неефективни мерки срещу забавяне и неизпълнение на проектните дейности.

Не е извършена и екологична оценка. Поради всичко това в края на ноември 2015 г. се общият бюджет на проекта е бил намален с около 7.9 млн. лв. - на около 12.1 млн. лв.

Освен че се удължава срокът за изпълнение на проекта (след 31.12.2015 г.) се налага от бюджета на МОСВ да бъдат отделени малко над 3 млн. лева.

Причината е, че забавянето на провеждането на процедурите и сключването на договори е довело до невъзможност част от средствата да бъдат изплатени със средства по ОП “Околна среда” 2007-2013 г., защото срокът на допустимост на разходите по нея е до края на 2015 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Аман от евро терор
# 0
03:08 | 17 August 2016
Nagli терористи и евро наркомани прецакват завинаги БЪлгария с ненужни ,опасни и супер скъпи проекти неносещи нито лев доходи за народа.Опита да бъдем измамени че тези пари са ограбени от други европейски народи и с а предоставяни на Министерства в София за прахосване и ограбване не минава..Вижте какви супер неизгодни кредити за десетки милиарди подписва Борисов годишно..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg