Определено можем да кажем, че застрахователният сектор у нас и по света се е развивал изключително добре през изминалата година. Доколкото обаче е част от финансов такъв, той бе сериозно засегнат от кризата, обхванала световните ипотечни пазари.

Макар и недиректна връзката с финансовата сфера се изразява в склонността на застрахователните компании да инвестират част от свободните си средства на паричните и капиталовите пазари. Това може да се каже, че в голяма степен зависи от типа на компанията, политиката й, както и разбира се от нейната зрялост.

Традиционно застрахователните компании в по-напреднала фаза на зрялост и приключили със своята експанзия се отличават с по-голяма експозиция на инвестиции извън пределите на "типичния застрахователен бизнес".

Инвеститорите обач, са известни със склонността си да слагат всичко под един знаменател. Кризата разклатила най-голямата застрахователна компания в света - AIG, отливът на инвестиции от "развиващите се пазари", както и опасенията за глобално забавяне на световния ръст, наведоха сякаш инвеститорите на мисълта по всякакъв начин да се отървават от всичко свързано със застраховане, независимо в коя част на света.

Бумът при акциите на застрахователните компании в световен мащаб и особено на развиващите се такива през изминалите години като Китай например, бе бързо забравен и от "краен оптимизъм" бързо се премина към "краен песимизъм".

Само за последните два месеца и половина индексът, следящ представянето на застрахователните компании на стария континент, отбеляза спад от 20%, като до голяма степен причина за това може да се търси в срива при тези на AIG, прехвърлил се върху целия сектор.

От втори май насам книжата на най-голямата в света застрахователна компания са се понижили със значителните 47%.

От негативните тенденции в сектора, както и от корекцията, наблюдавана като цяло от началото на годината на българската фондова борса и на тези в ЦИЕ, определено може да се каже, че пострадаха и застрахователните компании в региона.

Това става въпреки факта, че като цяло застрахователния пазар в страните от Централна и Източна Европа се развива с ускорени темпове спрямо тези в развитите европейски страни.

През изминалата година например застрахователните премии в региона са се повишили с 12.9%, или с три пъти и половина по-голям ръст от този за света в размер на едва 3.3% в реално изражение.

Известно ускоряване е наблюдавано и спрямо предходната 2006 година, когато ръстът е бил в размер на 11.8%. Страните от региона са с дял от световното застраховане от едва 1.8%.

Как стоят нещата у нас?

Застрахователните премии у нас са се повишили с 11.9% в реално изражение през изминалата година до ниво от 1.52 млрд. лева, в сравнение с 1.25 млрд. лева година по-рано, според изследване на водещата презастрахователна компания Swiss Re.

В доларово изражение България се нарежда на 61 място в света по размер на премиите, получавани от сектора, и на 29-о място от изследвани 35 страни на "стария континент".

Животозастраховането у нас е отбелязало ръст на премиите си от 19.1% в реално изражение през изминалата година до 228 хил. лева, което показва все още ниския му относителен дял от застраховането в страната ни (и съответно значителния потенциал за по-нататъшното повишение). Като процент премиите от животозастраховане са едва 15% при 50% за развитите пазари

Значително по-малък- от едва 10.7%, е ръстът на общото застраховане у нас в реално изражение за изминалата година, според данни на швейцарската застрахователна компания.

Застрахователната сума на човек от населението у нас се е падала по 139.3 долара, като по този показател изпреварваме Румъния, където сумата е 135.2 долара.

На пръв поглед всичко изглежда добре, един пазар със значителен потенциал за ръст, ниско покритие и изключително силни позиции на местните застрахователи, които започват да поглеждат все по-често към развитие на бизнеса си на регионалните пазари.

Като към това прибавим и ръста на БВП, значително изпреварващ този в развитите страни, както и ускорения темп на повишение на реалните доходите на населението, на фона на повишаващата се застрахователна култура, би следвало да си помислим, че всичко е много добре.

Да, ама не! Ако се вгледаме в представянето на цените на акциите на застрахователните компании, ще си помислим, че нещата са много зле. На фона на силното понижение на индексите у нас, застрахователните компании бяха сред най-засегнатите.

На шеста позиция в класацията по най-понижаващи се акции от началото на годината откриваме името на застрахователна компания, чиито акции са поевтинели с над 50% за полугодието.

Подобна е и ситуацията в съседна Румъния, където ситуацията по отношение на ръст на пазара, покритие на населението и т.н. е доста сходна, като изключим жестоката конкуренция и присъствието на всички водещи застрахователи в света, чиито позиции са значително по-силни от тези у нас.

Книжата на румънските застрахователните компании представени на борсата са се обезценили средно с 49% за първото полугодие.

* материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа