Изследвания в САЩ сочат, че бащите вършат работа в къщи на стойност 20 415 долара, в сравнение с необходимите 61 434 долара за заместване на работата, която върши майката.

И макар това да изглежда една значителна сума за приеманите за мъжки задачи, тя все още е едва 33% от сумата, която спестява майката в домакинството.

Наблюдава се едно значително подобрение, като през 2000 година стойността за заместване на мъжките отговорности е била едва 16 279 долара.

По отношение на доходите извън домакинството обаче, мъжете все още са далеч пред своите по-нежни половинки.

Жените изкарват 78% от дохода на мъжете. През целия си живот мъжете изкарват средно 434 000 долара повече от жените. Именно този факт е в основата на тенденцията мъжете в много по-голяма степен и много по-често да имат застраховка живот от своите съпруги.

Според изчисления на глобалната застрахователна консултантска фирма LIMRA, 61% от мъжете са имали застраховка живот през изминалата година, в сравнение с 57% от жените.

В същото време средната застраховка живот, която са имали жените е била едва 69% от средната на мъжете.

Хората, които нямат застраховка живот, посочват като най-честа причина за това други финансови приоритети и кризисната среда, коментират още от консултантската компания.

Съпружеските двойки с деца в много по-малка степен търсят да направят застраховка живот на майката, отколкото на бащата.

На практика обаче, еднакво важно е и двамата родители да имат застраховка, особено като се вземе предвид как ще се промени живота на едно семейство при настъпване на трагично събитие, отнасящо се до един от съпрузите.

Основната причина за закупуване на животозастрахователен продукт е замяната на доход и възможността да се плащат сметките на семейството.