Едновременно три юбилея чества българското застраховане днес – на 1 октомври.

Първият е 130 години от началото на дейността на първата застрахователна компания в България – Румънската Дачия. Вторият е 120-ата годишнина от регистрирането в Русе на първата българска застрахователна компания – застрахователното дружество „България“, а третият е 20 години от учредяването на Асоциацията на българските застрахователи.

По този повод Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) даде пресконференция, на която обяви и победителя в застрахователния футболен турнир – ДЗИ.

Кога ще постигнем 20 пъти ръст на животозастраховането

Основното предизвикателство пред индустрията в момента е дали в стремежа си да бъдат по-агресивни на пазара компаниите ще бъдат достатъчно разумни да запазят капиталите и резервите си в съответствие с изискванията, или ще минаваме през фалити. Това заяви Данчо Данчев, председател на управителния съвет на АБЗ и изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ЗАД Виктория.

Цените за ГО на някои компании започнаха да падат. Всяка от тях трябва сама да си отговори на въпроса дали пазарният дял е най-важен и най-вече дали акционерите й имат възможност да рекапитализират дружеството при загуби от тази застраховка.

В някои компании вече бяха наляти суми от порядъка на 50 млн. евро, за да покрият основно загуби от Гражданската отговорност. Въпросът е дали и на другите, на които ще им се наложи, ще имат тази възможност, каза Данчев, цитиран от insurance.bg

Другото най-голямо предизвикателство е дали ще успеем да постигнем 18-20 пъти ръст на приходите от животозастраховане, според Данчев. В Западна Европа то генерира значително по-големи приходи от общото застраховане, а много от спестяванията на българите се стопиха по време на хиперинфлацията от 97-98 г.

Пет пъти е нараснало общото застраховане и осем пъти – животозастраховането, откакто има надзор

Десет застрахователни компании учредяват асоциацията преди 20 г. След това обаче преминахме през един много тежък период, в който работеха безкрайно много застрахователи с неясен произход, напомни Данчо Данчев. Така през 1997 г. беше създаден застрахователният надзор в България, а от 1998 г. имаме и статистика.

Близо осем пъти е нараснал брутния премиен приход на животозастрахователите за последните 13 години. В общото застраховане ръстът е близо 5 пъти.

Най-добрата година за застраховането е била 2008 г., когато всеки гражданин е заделял средно по 237 лв. за застраховки, в сравнение с 1998 г., когато е заделял 28 лв.

През 1998 – 1999 г. брутните премии на застрахователите са били 310 млн. лв. 31 млн. лв. от тях са от животозастраховане, като на пазара са работили 7 дружества и пет кооперации. Премийният приход по общо застраховане е бил 279 млн. лв. и на пазара са работили 17 компании и 1 клон на застраховател от чужбина.

Брутният премиен приход на застраховането за 2011 г. е 1.610 млрд. лв., 251 млн. лв. от които са от животозастраховане, в което работят 14 компании и 2 кооперации.

Статистиката не отчита обаче премиите на чуждестранните компании, работещи в България. Приходите на общото застраховане за миналата година са били 1.362 млрд. лв., като на пазара са били 18 компании.