Застраховател атакува обществена поръчка на Община Пловдив пред КЗК

1304
Застраховател атакува обществена поръчка на Община Пловдив пред КЗК

Жалба срещу обществена поръчка за застраховки на Община Пловдив е отправило ЗАД „Виктория“, оповести на интернет страницата си Комисията за защита на конкуренцията.

Конкурсът е за имуществена застраховка на общински активи, както и за автомобилните застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, „Злополука“ на пътниците и „Каско” на МПС и Детска железница „Знаме на мира” – гр. Пловдив, става ясно от обявлението от 14 декември 2011 г.

Застрахователят обаче е поискал временна мярка срещу решението за откриване на поръчката, според което в конкурса имат право да участват само застрахователни компании с минимум 4% пазарен дял на база общия премиен приход за 2010 г.

На това условие отговарят осем от 19-те общозастрахователни компании и сред тях не е „Виктория“, чийто дял е 3.6%.

В обявлението има и изисквания за положителен финансов резултат за 2010 г., както и за Коефициент на обща ликвидност равен или по-голям от едно, на които ЗАД „Виктория“ отговаря.

От 3 април 2009 г. досега застраховател на въпросните активи и превозни средства е именно „Виктория“, става ясно от обявлението за възложена поръчка. Тригодишният договор е на стойност 452 977.59 лв.и изтича на 3 април 2012 г.

Застрахователят е спечелил аналогичния конкурс през 2009 г., когато единственото условие за финансови възможности към кандидатите е било да имат положителен финансов резултат към 30 юни 2008 г.

Част от ограничителните условия за участие в обществените поръчки редовно стават обект на атаки пред КЗК и критики от страна на застрахователи, които ги определят като дискриминационни и незаконосъобразни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...