Със своя луксозен интериор и мощните си двигатели колите от марката Range Rover са предпочитани от богатите и известните.

Собственици на Range Rover в Лондон обаче може да имат проблеми със застраховането им, защото застрахователните компании отказват да ги застраховат след поредица от кражби в английската столица.

Застрахователите отказват да застраховат автомобили Range Rover, освен ако собствениците не разполагат с подземен гараж или сигурно място, където да паркират.

В последните три месеца застрахователи и застрахователни брокери са искали среща с Jaguar Land Rover, за да обсъдят този въпрос.

Колите са мишена на крадците заради безключовото си запалване. Автоджамбазите си набавят електронни устройства, които се продават свободно в eBay и с които те обезвреждат защитата на автомобилите.

Според Thatcham Research в периода януари-юли тази година в Лондон са откраднати 294 автомобила Range Rover Evoque и Sport. За същия период броят на откраднатите автомобили BMW X5, който се конкурира с Range Rover, възлиза на 63.

Кийт Даули, имотен консултант, е сред собствениците на Range Rover, на който е била отказана застраховка. Той си купува Range Rover този месец, след като предишния му бил откраднат. Той твърди, че Range Rover му казали, че застраховката е негов проблем.

Наложи ми се да им кажа: ‘Не, това е ваш проблем, току-що си купих кола за 100 000 паунда от вас. Ако не мога да я застраховам, не мога да я карам, а ако не я карам, тогава не я искам’, споделя Даули. В крайна сметка той успял да я застрахова в друга компания.

‘Нашите автомобили продължават да отговарят на изискванията на застрахователната индустрия. Въпреки това ние приемаме този въпрос много сериозно’, заявил говорител на Jaguar Land Rover пред Daily Mail.